AD: Om de vijf meter zit graffiti in binnenstad
AD: Om de vijf meter zit graffiti in binnenstad
AD Rotterdams Dagblad • Tatiana Waterink • De binnenstad is de afgelopen weken bevrijd van graffiti. Net voor de Brandersfeesten afgelopen weekeinde moest de binnenstad brandschoon zijn. Daarmee is een begin gemaakt met de zogeheten nul-reiniging.
"De binnenstad hebben we versneld aangepakt," vertelt Leon Verzijden, toezichthouder van de gemeente. Het is de start van het grote offensief om de stad schoon te krijgen. Wethouder Yorick Haan (SP) beloofde dat heel Schiedam graffiti-vrij wordt. Dat is nog een hele klus, aangezien zo’n 7800 vierkante meter onder de graffiti zit.
De bekladdingen zijn een doorn in het oog van bewoners en ondernemers. Ook de politiek houdt zich al ruime tijd bezig met dit probleem, en hoe het moet worden aangepakt.
De schoonmaak van de panden in de binnenstad luistert nauw. Bij het reinigen van muren kan namelijk ook het pand beschadigd worden. Daarom heeft de gemeente een bedrijf ingeschakeld dat gespecialiseerd is in het schoonmaken van historische panden.
"Het verwijderen van graffiti duurt van een kwartier tot wel anderhalf uur," vertelt Theo van der Wiel. Samen met collega Frank Boeijen heeft hij de binnenstad zo goed en zo kwaad als het ging schoongemaakt. "Bij sommige panden komt de ondergrond los als je niet uitkijkt," zegt Boeijen. Dan is opnieuw schilderen een optie.
Met een bestelbus gevuld met reinigingsmiddelen en water gaan de mannen op pad door Schiedam. Afhankelijk van de soort verf die de graffiti-spuiter heeft gebruikt, grijpen zij naar andere schoonmaakspullen. "Die zijn biologisch afbreekbaar," verzekert Boeijen.
"Een bepaald kleurverschil op de muur blijf je houden," verzuchten de mannen. "Ook al doe je nog zo je best. De verf trekt in de muur. Je ziet de graffiti en dan weet je wat voor spullen je er voor nodig hebt," vertelt Van der Wiel. Voor een deel heeft het gespecialiseerde bedrijf zelf reinigingsmiddelen ontwikkeld. Als geen middel helpt, dan blijft het zandstralen van de gevel over als laatste redmiddel.
In Schiedam wordt veel met stift gewerkt, is de mannen van de schoonmaakploeg opgevallen. "We komen ook veel Arabische teksten tegen." Van de tags (handtekeningen) en pieces (grotere werkstukken) maken ze eerst een foto, voordat ze met een borstel, sponsje of andere materiaal de bekladding te lijf gaan.
De foto’s worden in een databestand opgenomen. Elke graffiti-spuiter heeft zijn eigen stijl en handtekening. Op een gegeven moment kunnen ook routes van de spuiters worden vastgesteld. Het is uiteindelijk de bedoeling de schoonmaakkosten te verhalen op de daders.
"Het is een spel," zegt Verzijden. "De ene graffiti-spuiter zet op verschillende plekken in de stad zo veel mogelijk tags neer. Een vriend moet die zoeken, en er zijn eigen tag onder zetten. Dan wordt de balans opgemaakt wie er gewonnen heeft."
Even later halen de mannen de bekladdingen op de containers in de Ooievaarsteeg weg. Daarna volgen de bruggenkasten. Of ze niet bang zijn dat alles er straks wéér onder zit? "Als je niks doet, dan vervuilt het nog veel meer," vindt Verzijden.
Om de vijf meter zit graffiti, stellen Van der Wiel en Boeijen vast. "Als je begint denk je 'waar zijn we mee bezig? Alles zit er onder.' Na een tijdje, zie je het opknappen."
- Zie ook:
- Actief in het college