AD: Subsidie voor opknappen panden binnenstad
AD: Subsidie voor opknappen panden binnenstad
AD Rotterdams Dagblad • De gemeente Schiedam wil ondernemers en eigenaren van panden met subsidies prikkelen hun eigendom in de binnenstad op te knappen.
Ondernemers krijgen ook de mogelijkheid een goedkope lening af te sluiten voor de renovatie, vergelijkbaar met de particuliere woningverbetering. De rente ligt vijf procent onder de marktrente. Het project 'Werk aan de winkel' begint in januari. Het gaat in totaal om ongeveer 275 panden in de binnenstad, zo’n 550 'eenheden' zoals winkels, woningen of opslagruimte. Daarnaast gaat voor 410 woningen in het centrum de particuliere woningverbetering van start.
De hoogte van de subsidie hangt af van de staat waarin het pand verkeert. Neem bijvoorbeeld aanpassingen in of aan de winkelruimte als het casco 'aanschrijvingsvrij' is, dat wil zeggen wind- en waterdicht. Dan kan de subsidie oplopen tot dertig procent van de kosten. Voor schilderen van het houtwerk in 'historische' kleuren van het stadsgezicht kunnen eigenaren maximaal zeshonderd euro per pand ontvangen.
Als het casco is opgeknapt of een grote onderhoudsbeurt krijgt, wordt de helft van de kosten vergoed bij het weghalen van een overhangende luifel. Voor weghalen van bestaande reclame heeft Schiedam honderd procent subsidie over, maximaal 500 euro per pand. Voorwaarde is wel dat er een reclame-uiting komt die in het beschermd stadsgezicht past.
Ook voor het maken van een opgang in het kader van wonen boven een winkel kan een eigenaar subside krijgen. Daar wil de gemeente vijftig procent van de kosten overnemen. Er geldt hier een maximum van 6000 euro per pand.
De Hoogstraat met de stegen moeten in 2008 'actief' worden aangepakt, de Broersveld in 2009. Voor de Broersvest, Lange Kerstraat, Boterstraat en de Dam staat een zogeheten 'passieve' aanpak gepland.
Bij de actieve aanpak maken bouwkundigen een 'technische opname' van een pand. Er wordt een plan van aanpak opgesteld met voorstellen. De gebieden met een 'passieve' aanpak hebben minder prioriteit, laat binnenstadsmanager Griffioen weten. "Een aantal mensen in de Hoogstraat-Noord zit al te wachten op de regeling."
- Zie ook:
- Actief in het college