h

Wel of geen bouwvergunning nodig in binnenstad?

20 september 2006

Wel of geen bouwvergunning nodig in binnenstad?

De SP-fractie heeft vragen gesteld over een onduidelijkheid in het gemeentelijk beleid voor de monumentale binnenstad. Het antwoord op eerdere schriftelijke vragen spreekt informatie op de gemeentelijke website tegen.

Geachte college,

Op 26 mei 2005 heeft de SP-fractie vragen gesteld over bouwvergunningen in het beschermd stadsgezicht. De beantwoording door het college riep nieuwe vragen op, die we op 8 juli 2005 aan u hebben voorgelegd. De beantwoording van die vragen roept nu opnieuw nieuwe vragen op.

De laatste tijd wordt de SP-fractie regelmatig benaderd door eigenaren van panden in het gebied van het beschermd stadsgezicht. Zij worden geconfronteerd met stillegging van werkzaamheden wegens het ontbreken van een bouwvergunning. De werkzaamheden betreffen regulier onderhoud, zoals schilderwerk.

In de beantwoording van 5 juli 2005(VR 100) gaf u aan dat hiervoor geen vergunning nodig is.

In uw antwoord (VR 104) meldde u dat de tekst op de gemeentelijke website aangepast zou worden. Nu is de SP-fractie gebleken dat deze aanpassing niet is doorgevoerd.

De SP-fractie heeft hierover de volgende vragen aan u:

  • Waarom is de tekst op de website niet aangepast?
  • Is wel of geen bouwvergunning nodig bij elke activiteit die men aan een pand in het beschermd stadsgezicht of aan een monument verricht?
  • Staat u nog steeds achter de eerder gegeven antwoorden?
  • Welke actie onderneemt u bij de panden die "zonder bouwvergunning" "regulier onderhoud" hebben gepleegd?

Met de beantwoording door het college van de eerdere vragen van de SP-fractie heeft het college aangegeven dat regulier onderhoud uitgevoerd kan worden zonder daarvoor eerst een vergunning aan te vragen. Verschillende eigenaren hebben gehandeld op basis van deze antwoorden.

  • Hoe vaak zijn werkzaamheden in het beschermd stadsgezicht stilgelegd?
  • Op welke termijn waren deze personen uiteindelijk in het bezit van een bouwvergunning?
  • Wie draait er op voor de meerkosten door stillegging, nu gebleken is dat deze kosten zijn ontstaan door verwarrende communicatie door de gemeente?
  • Deelt u de mening van de SP-fractie dat de gemeente op een zorgvuldige manier moet communiceren met de (nieuwe) eigenaren en bewoners over de consequenties van de aanwijzing tot beschermd stadsgezicht?
  • Zo ja, hoe en wanneer gaat u dat doen?

Uw schriftelijke beantwoording zien wij met belangstelling tegemoet,

Schiedam, 14 september 2006

S.F. Hamerslag
I. Vlasveld
B. Hoppe
A. R. Boer
S.A. H. Tolsma

U bent hier