h

TOENAME AANTAL VERKEERSONGELUKKEN OP KRUISPUNTEN IN SCHIEDAM

14 november 2019

TOENAME AANTAL VERKEERSONGELUKKEN OP KRUISPUNTEN IN SCHIEDAM

Foto: SP

RTL meldde donderdag 14 oktober 2019 dat het aantal ongelukken op kruispunten toeneemt. Ook het aantal verkeersslachtoffers neemt toe. Vorig jaar telde de politie 172 dodelijke ongevallen. Dat zijn er 25 meer dan in 2016. Verder waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten waarbij mensen gewond raakten. Vooral fietsers. In Schiedam blijken 14 gevaarlijke blackspots te zijn.

De afgelopen drie jaar zijn in Schiedam 1595 ongelukken geteld. Bij 2 ongevallen vielen doden te betreuren, 242 keer moesten er slachtoffers naar het ziekenhuis. Dit blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat, die RTL Nieuws heeft geanalyseerd.

Mogelijk is het aantal ongelukken nog groter. Niet elk ongeluk wordt namelijk geregistreerd en van een deel van de ongelukken is niet bekend waar ze precies plaatsvonden. Wel neemt ook in Schiedam het aantal ongelukken toe. De gevaarlijkste kruising is de Westfrankelandsedijk, Admiraal de Ruyterstraat gevolgd door kruispunt Broersvest, Overschieseplein en op de derde plaats kruispunt Plein 1940-1945.

Daarom heeft de SP de volgende vragen:

  • Is het college bekend met bovengenoemd artikel?
  • Zijn de hier genoemde cijfers bij het college bekend?
  • Wat voor maatregelen neemt het college naar aanleiding van deze alarmerende cijfers?
  • Komt er een publiekscampagne om verkeersveiligheid, en kruisingen in het bijzonder, onder de aandacht van het publiek te brengen? Waarbij kinderen en jongeren niet vergeten worden?

Theo Wijmans / SP

U bent hier