h

MINDER ZWERFKATTEN IN SCHIEDAM?

8 oktober 2019

MINDER ZWERFKATTEN IN SCHIEDAM?

Foto: SP

Tijdens de raadscommissie van 25-9-2019 werd de collegebrief van 11 april 2019 betreffende de werkzaamheden omtrent dierenwelzijn in Schiedam besproken.

In deze brief werden ook de plannen om het aantal zwerfkatten in onze stad terug te brengen benoemd. Daarvoor wordt de TNR-methode (Trap Neuter Release) gehanteerd. Dit houdt in dat gevonden zwerfkatten worden gecastreerd/gesteriliseerd en weer worden vrijgelaten op de vindplaats. De SP had daar een aantal opmerkingen en vragen over. In enkele andere landen wordt deze methode ook gebruikt en op een aantal plekken nam na enkele jaren het aantal zwerfkatten af. Maar gelijktijdig nam de overlast van o.a. ratten en muizen toe. Vandaar de vraag aan het college of er een schatting is van het aantal zwerfkatten dat er in Schiedam leeft en of het bekend is wat deze dieren per dag vangen.

Naar aanleiding van dit onderwerp ontving de SP onderstaande brief van een inwoner van Schiedam.

Hoi Theo,    

Ik lees zojuist op schiedamsnieuws.nl je opmerking aan dhr Ooievaar over voorbeelden in het buitenland dat bij afname van de kattenpopulatie het ongediertegehalte toenam.

Theo, dit is in Schiedam zelf al een keer eerder gebeurd. Van eind jaren 80 of begin/midden jaren 90 ken ik namelijk een verhaal uit mijn familie van mijn tante Thea (Schoenmakers) die in de wijk Nieuwland woonde. Voor zover ik me dat kan herinneren woonde ze in een straat tussen de V Haarenlaan en de Parkweg.
Ze is daar ooit vandaan verhuisd nadat ze een rat in de wc-pot had zitten die gezellig uit het riool mee omhoog gekomen was.
Deze extreme rattenplaag ontstond nadat er toendertijd ook een periode van straatkattenvangst was geweest. 

Mocht je dit verhaal niet kennen is het misschien een idee voor je om de lokale historie in te duiken als het gaat om deze kwestie om wat extra bewijsmateriaal te verzamelen om de wethouder wat meer te gaan overtuigen.

Overigens lopen de ratten al volop rond in Station Schiedam Centrum 's avonds na een uur of 9. Heb al zo vaak daar 's avonds als ik de trein nam op spoor 5 ratten in-en uit vuilnisbakken zien schieten of over het perron zien wegrennen als ik aan kwam.  Ook in de polder tussen Schiedam en Delft neemt de zichtbare rattenpopulatie de laatste paar jaren al flink toe, ik zie er meer en meer over de weg heen rennen als ik aan kom fietsen.
Dit combineren met kattenvermindering is een slechte ontwikkeling. 

Hartelijke groet,

Clemens 

U bent hier