h

SP-raadslid Sun van Dijk loopt een nachtdienst mee met de politie

16 augustus 2018

SP-raadslid Sun van Dijk loopt een nachtdienst mee met de politie

De SP-fractie zit niet stil in het zomerreces en verkent de stad door middel van werkbezoeken en meeloopstages. Afgelopen zaterdagavond om 22 uur startte de nachtdienst op het Bijdorpplein. Raadslid Sun van Dijk mocht een dienst meedraaien om meer te weten te komen over de werkzaamheden van de politie in Schiedam. Lees hieronder haar verslag. 
 
Best spannend om mee te lopen bij de politie. Van te voren hoopte ik op een niet al te hectische dienst zodat ik ook goed de tijd zou hebben om meer te begrijpen van de organisatiestructuur en werkzaamheden van de politie in Schiedam. Bij aankomst werd ik welkom geheten door Marcel den Breejen. De chef van dienst die nacht. Nadat ik een geheimhoudingsverklaring had getekend mocht ik de briefing bij wonen. Daar wordt een overdracht gegeven aan het team van de nacht waarbij er kort wordt uitgelegd wat de lopende zaken zijn en waar men die nacht op moet letten. 
 

Foto: SP

Na de briefing had Marcel de tijd om mij rustig uit te leggen hoe de structuur van de politie in Schiedam en het district is opgebouwd. De afkortingen vlogen om mijn oren. Gelukkig was mijn vraagbaak erg geduldig en nam hij de tijd om het te verhelderen. Wat voor mij onlogisch overkwam was dat de arrestantencomplex in Rotterdam is. Ook al hebben we in Schiedam alle faciliteiten om arrestanten hier te brengen. Nu moet de politie van Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam naar Rotterdam rijden om een arrestant in te kunnen boeken. Zou toch logischer zijn en een hoop (reis)tijd schelen als deze gemeenten gebruik konden maken van de faciliteiten van Schiedam. 
 

Foto: SP

Om mij een goed beeld te kunnen geven zijn we naar het arrestantencomplex in Rotterdam gegaan om van dichtbij te kunnen bekijken. Dat vond ik behoorlijk indrukwekkend. Ik liep door de donkere gang met aan weerskanten celdeuren in de wetenschap dat er achter elke deur iemand ingesloten zat. Want het was een drukke nacht in het arrestantencomplex. De hulpofficier van dienst legde mij uit hoe de procedure van arrestatie tot voorgeleiden in zijn werk gaat. Ook kreeg ik de “luchtruimte” te zien waar  de arrestanten twee keer per dag maximaal een half uur naar buiten kunnen. Een kleine binnenplaats, niet groter dan een 20 vierkante meter. En ondanks dat het buiten is, vond ik het behoorlijk claustrofobisch. Ook kreeg ik de enige cel die nog vrij was van binnen te zien. Dat is bepaald geen luxe. Een tafeltje, bed met matras en kussen en een toilet. 
 
Daarna gingen we langs verschillende wijken in Schiedam en vertelde Marcel mij over de zaken die in de verschillende wijken de aandacht van de politie vragen. Ik vond het verbazend dat de nachtploeg voor een zaterdagavond uit zo weinig mensen bestaat. Als zij op een melding af moeten gaan met meerdere wagens dan worden er vanuit vlaardingen of rotterdam wagens naar Schiedam gestuurd om zo wel overal inzetbaar te blijven. De mannen en vrouwen van de dienst hadden een arrestant en moesten die naar Rotterdam brengen. Dan komt daarna nog de papierwinkel. Dat zorgt ervoor dat zij soms uren bezit zijn met de hele procedure van een aanhouding. Het is dus op drukke weekendnachtdiensten flink aanpoten. En na deze nacht begreep ik de cao acties nog veel beter. Want niet alleen zijn deze agenten sinds de invoering van de nationale politie met minder mankracht, ze hebben soms ook wel twee of drie functies tegelijkertijd tijdens een dienst. 
 
Om half zeven zat mijn dienst erop. Ik vond het erg leerzaam en heb veel kennis opgedaan die ik mee terug neem naar de gemeenteraad. 
 
 

U bent hier