h

SP-fractie verkent de stad tijdens zomerreces

16 juli 2018

SP-fractie verkent de stad tijdens zomerreces

Het is zomerreces. Dat betekent dat de gemeenteraad de komende weken niet samenkomt. Maar dat betekent niet dat wij als SP-fractie stil gaan zitten. Dit zomerreces gaan we gebruiken om mee te lopen en bezoeken af te leggen aan verschillende organisaties en instellingen. Raadslid Sun van Dijk liep een dag mee met de handhavers in onze stad.

Afgelopen vrijdag mocht ik de avond dienst meedraaien bij Handhaving & Toezicht. Om heel eerlijk te zijn ben ik nooit zo positief geweest over boa’s. Ik zag hen altijd als overijverige bonnenschrijvers. Vooroordeel of niet, ik besloot er met een open vizier in te gaan.

Foto: SP
Om 13 uur meldde ik mij bij de chef van dienst, Sjors. Ik kreeg uitleg wat ik die dag mocht verwachten en ging een half uur later op pad. De wagen moest namelijk eerst opgehaald worden bij de stalling. De mannen waarmee ik op pad ging hadden diverse meldingen die we af zouden gaan. Die meldingen waren gedaan door bewoners. Zoals vuilniszakken naast de containers, aanhangwagens die te lang parkeerplekken vullen en zwerffietsen. De meldingen moeten binnen 3 werkdagen opgepakt worden maar die dag waren de meldingen die ochtend binnengekomen en werden ‘s middags dus al afgehandeld.

Wat mij opviel is dat er naast de taken die iedereen wel kent, aanspreken en eventueel beboeten van fout parkeerders en verkeerd aangeboden vuilnis, deze mannen en vrouwen oog hebben voor veel meer wat er gebeurd in de stad. Een situatie liet mij dat duidelijk in de praktijk zien. We reden onderweg van de ene melding naar de andere. Onderweg zien zij dat er net een aanrijding heeft plaatsgevonden. Er zijn nog geen andere hulpdiensten en meteen gaan ze erop af en verlenen eerste hulp en leiden het verkeer tot de politie arriveerde en later de ambulance. Gelukkig geen zwaar letsel maar dat was vooraf natuurlijk niet bekend. Ik was onder de indruk van het kordate optreden.

Is mijn mening na een dienst meedraaien veranderd? Ja eigenlijk wel. Mijn oordeel van overijverige bonnenschrijver klopt niet. Ik heb gezien wat voor drek deze mannen en vrouwen dagelijks naar hun hoofd geslingerd krijgen. En veel van de handhavers zijn naast hun functie ook nog vrijwilliger bij de brandweer, reddingsbrigade en politie. Mensen die zich belangeloos inzetten voor een veilig en mooi Schiedam. Tsja, dat vind ik wel bewonderenswaardig.

Was alles dan zo positief? Nee, er kan echt efficiënter gewerkt worden. Dat komt mijn inziens niet door de handhavers zelf maar door hoe het systeem is ingericht. Zoals bijvoorbeeld de wagen die elke dag gehaald en gebracht moet worden naar de stalling. Dat is een verspilling van een uur per dag. Of de fietsen die weer op een andere locatie staan. Als iemand zijn fiets terug wil dan moet hij/zij bij Stadserf komen betalen. Dan moet er vanuit daar bij de opslag de fiets gehaald worden en moet de eigenaar dus weer een paar dagen later dan de betaling terug komen om dan pas de fiets terug te kunnen krijgen. Dat moet toch efficiënter kunnen door huisvesting te creëeren waar alles onder een dak kan zijn.  Als laatste wat me opviel is dat er geen gestructureerde procedures zijn voor samenwerking en communicatie tussen handhaving en politie. Er zou wat mij betreft veel intensiever samengewerkt kunnen worden met de politie.

Ik heb verder een aantal zaken opgemerkt die met kleine aanpassingen het werk van onze handhavers een stuk makkelijker en efficiënter kunnen maken. Dit ga ik dan ook meenemen terug naar de gemeenteraad. Al met al een nuttig en leerzaam werkbezoek. Op naar het volgende!

U bent hier