h

SP & PvdA pleiten voor een kinderombudsman

11 april 2018

SP & PvdA pleiten voor een kinderombudsman

De SP en PvdA hebben naar aanleiding van het jaarverslag van de kinderombudsman van onder andere Rotterdam en Vlaardingen schriftelijke vragen gesteld aan het college. Uit het jaarverslag komt naar voren dat er nog altijd teveel kinderen geconfronteerd worden met situaties waarbij kinderen geen gespecialiseerde jeugdhulp krijgen terwijl zij die wel direct nodig hebben. Ouders en kinderen kregen in sommige gevallen eindelijk de hulp die ze nodig hadden door interventie van de ombudsman. Daarom pleiten de partijen voor ook een kinderombudsman in Schiedam.

Doordat de kinderombudsman van de regio Rotterdam onder andere in Rotterdam, Vlaardingen, Capelle aan den IJssel is benoemd, heeft zij een goed beeld van de situatie in deze gemeenten. De SP en PvdA zien het als een meerwaarde dat deze gemeenten dezelfde kinderombudsman hebben benoemd want deze gemeenten kopen samen met de Schiedam de jeugdhulp in. Alleen heeft Schiedam geen gemeentelijke (kinder)ombudsman.

SP-raadslid Sun van Dijk: “Er zijn veel ontwikkelingen in de jeugdhulp sinds de decentralisatie. Iedereen doet hard zijn best om de transitie tot een succes te brengen. Maar zoals bij elke grote verandering brengt dit ook voor een groep mensen zorgen met zich mee of zitten er nog wat hobbels op de weg. Daarom lijkt het ons een goed idee als Schiedam deze kinderombudsman ook vraagt om het aanspreekpunt voor kinderen, ouders en professionals te zijn wanneer zij klachten hebben over de gemeente en over organisaties op het terrein van jeugdhulp en onderwijs.”

Daarnaast hebben de partijen vragen gesteld over de wachttijden voor de jeugdhulp. De SP en PvdA willen van het college weten hoeveel kinderen moeten wachten op geschikte hulp en hoe het college deze wachttijden gaat verbeteren. Pvda-raadslid Petra Zwang: "Teveel kinderen moeten te lang wachten tot hun behandeling gestart wordt. Officieel staan zij niet meer op een wachtlijst omdat er een intake gesprek heeft plaatsgevonden. Maar dit is natuurlijk de papieren realiteit. Want deze jongeren moeten weken, soms wel maanden wachten totdat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben."

U bent hier