h

BODEMLOZE PUT HOEKSE LIJN

16 februari 2018

BODEMLOZE PUT HOEKSE LIJN

SP Schiedam was al vanaf de eerste plannen tegen het ombouwen van trein-naar metrolijn van de Hoekse Lijn.

Omdat het hele grote bedrag dat het zou kosten op een betere manier aan openbaar vervoer besteed kan worden. Zeker in Schiedam waar het openbaar vervoer sinds 2000 verslechterd is.

Daar komt nog bij dat het project steeds duurder wordt en vertraging oploopt. De totale kosten bedragen nu 427 miljoen euro. Dat is 55 miljoen euro meer dan begroot. Maar alleen als de metro in maart gaat rijden. En daar ziet het niet naar uit. Waarschijnlijk gaat de metro van Station Schiedam Centrum naar Hoek van Holland pas in het vierde kwartaal van 2018 rijden. In dat geval is er 90 miljoen euro extra nodig.

Woensdag 14 februari 2018 liet de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) weten 27,5 miljoen euro extra bij te dragen aan de Hoekse Lijn. Dit zijn openbaar vervoer gelden die ook voor Schiedam bestemd zijn. Het klinkt logisch dat de MRDH meebetaald aan de extra kosten voor deze lijn omdat een gedeelte van de extra kosten buiten Rotterdam gemaakt worden. Echter dit is een Rotterdams project dus waarom moeten andere gemeenten indirect meebetalen met dit project terwijl ze zelf hele andere wensen hebben op gebied van openbaar vervoer.

Als klap op de vuurpijl verscheen donderdag 15 februari 2018 het eindrapport Raadsonderzoek Hoekse Lijn. Dit onderzoek was gedaan in opdracht van de gemeenteraad van Rotterdam. Omdat de gemeente Rotterdam opdracht gever is van dit project. De conclusie van het rapport is onthutsend: De problemen bij de ombouw van de Hoekse Lijn zijn veroorzaakt door een combinatie van onvoldoende regie en coördinatie en een gebrekkige organisatie en voorbereiding.

Voor de SP Schiedam is dit weer een voorbeeld van een onnodig project waarmee heel veel belasting geld verspild wordt. Geld bestemt voor openbaar vervoer dat veel beter besteed had kunnen worden. En waardoor veel mensen bij hun in de buurt (beter) openbaar vervoer hadden kunnen krijgen.

U bent hier