h

BIJDRAGE BEGROTING 2017

10 november 2016

BIJDRAGE BEGROTING 2017

Dit is de bijdrage van de SP als reactie op de begroting 2017.

Voorzitter

De SP bedankt het college en iedereen die er aan meegewerkt heeft voor de steeds betere leesbare begroting.

Deze begroting is de financiële vertaling van de zomernota. En wat de SP betreft is dat helemaal goed uitgevoerd. Dus geen motie’s of amendementen van onze zijde.

Wel een punt van zorg wat betreft de solvabiliteit die beneden de 20% zakt.

De moties uit de zomernota zijn doorgevoerd in de begroting. Waarbij we het afschaffen van de hondenbelasting speciaal toejuichen omdat er toch wel iets oneerlijks zit in het feit dat honden bezitters extra bijdragen aan het gemeentefonds. Hondenbelasting was geen doelbelasting.

Dat brengt ons gelijk op een andere oneerlijke situatie met belastingen: de reclame belasting voor het centrum. De praktijk is nu dat alleen kleine zelfstandigen deze belasting betalen en zo bijdragen aan het ondernemersfonds voor de binnenstad. Vastgoedeigenaren betalen niets en de grote winkelketens in de Nieuwe Passage betalen bijna niets. We vragen daarom het college om per 1-1-2018 dit fonds niet meer te voeden door middel van de reclame belasting maar de ondernemers zelf een manier laten bedenken waarop dit fonds gevuld wordt. Een Bedrijfs Investerings Zone zou één van de mogelijkheden zijn.

Het zwaarte punt van deze begroting ligt bij wonen, economie en duurzaamheid. Nog steeds heeft Schiedam een onevenwichtige samenstelling van de woningvoorraad. Daar wordt hard aangewerkt met als leidraad de woonvisie. Sinds deze werd vastgesteld is er wel het één en ander tussen door gekomen: een langdurige crisis die er aan bij gedragen heeft dat een grote groep mensen er in inkomen op achteruit is gegaan. Het aantal mensen dat langdurig zonder werk zit stijgt nog steeds. Een grotere toestroom van vluchtelingen waarbij nu de regering dreigt met sancties voor gemeenten die de statushouders niet op tijd huisvesten. En zoals we konden lezen voldeed ook Schiedam hier niet aan.

We pleiten opnieuw ook voor buurten met een evenwichtige samenstelling van grote- en kleine- en duren en goedkope woningen. De SP is blij met het naar voren halen van de investeringen voor de Lange Haven en de Hoogstraat. Ook het integrale plan juichen we toe. Dit komt de levendigheid en leefbaarheid van het centrum ten goede. Een dergelijk plan zouden we ook graag zien voor de Hof van Spaland en omgeving. De inzet op de maritime sector versterkt eveneens de economie van onze stad.

Wat betreft duurzaamheid willen we het college aan het verzoek van de SP van twee jaar geleden herinneren. Onderzoek te doen naar effecten van met groen begroeide daken en gevels, dit ook in verband met steeds hevigere regenbuien. Voorbeeld hiervan kunnen we zien in Rotterdam; De Dakakkers en Smart Flow Control.

De transities in het sociale domein lijken in Schiedam een zachte landing te hebben gemaakt. Iets waar we tevreden over kunnen zijn maar wat helaas niet zegt dat er op het sociale vlak geen problemen zijn. Een op de 6 kinderen in onze stad leeft in armoede. Eerder al noemde ik de groep langdurig werkelozen die nog steeds groeit.

Het is ook daarom dat de SP terughoudend zal zijn met motie’s of amendementen die geld kosten.

U bent hier