h

Protest belasting verhoging voor arme gezinnen

20 november 2015

Protest belasting verhoging voor arme gezinnen

Het Hoogheemraadschap Delfland negeert het dringende advies van studenten, woningbouwcorporaties, inwoners en gemeentebesturen door een dramatische versobering van de kwijtschelding voor minima door te voeren.

Foto: SP
Daarmee is de hoofdopdracht van het nieuwe college van het Hoogheemraadschap Delfland binnen een jaar na aantreden mislukt. In het coalitieakkoord staat te lezen dat de hoofdopdracht "het actief betrekken van inwoners" is. Inwoners hebben zich tegen dit ondoordachte plan uitgesproken. Maar het Hoogheemraadschap zet door.

De partijen CDA, VVD, AWP en WN zijn van mening dat de kwijtschelding van de zuiveringsheffing moet worden afgeschaft omdat dit niet meer in het huidige tijdsgewricht past. Door dit besluit gaan huishoudens op bijstandsniveau ruim 280 Euro per jaar extra belasting betalen.

Björn Lugthart, SP wethouder in Rijswijk: "Dit is onbegrijpelijk. Het gaat niet eens om een bezuiniging, maar om een herverdeling. Ze gaan nu met geld van de allerarmsten de rest van de inwoners een euro of 5 korting geven. De omgekeerde wereld!"

Gemeenten, studentenorganisaties, de woningbouwcorporaties en inwoners maakten bezwaar tijdens de vergadering. Helaas hield hoogheemraad Smits (CDA) voet bij stuk en gaat de kwijtschelding van de waterzuiveringsheffing op de schop.

Foto: SP
Lugthart: "De enige reden om dit te doen is om straks te kunnen zeggen dat de heffing gemiddeld omlaag is gegaan." Arnout Hoekstra, SP wethouder in Vlaardingen: "Een absurd idee, zeker als je daarmee de allerarmsten een rekening van € 280 presenteert en een grote groep mensen de schulden in jaagt."

54.000 huishoudens worden getroffen door de verhoging. Maar omdat veel daarvan dit simpelweg niet kunnen betalen, moet het Hoogheemraadschap een enorm bedrag aan extra uitvoeringskosten uitgeven, o.a. om huisbezoeken af te leggen. Lugthart: "Als er enige afstemming met de gemeente Rijswijk was geweest dan had ik het advies gegeven dat we deze mensen al kennen en dat dit geldverspilling is."

SP regiovertegenwoordiger voor Haaglanden, Bob van Vliet: "Blijkbaar hebben deze mensen zo'n grote hekel aan solidariteit, dat ze tonnen belastinggeld uit willen geven om het op te heffen. Schandalig."

U bent hier