h

Waarom de SP tegen de éénmalige verlaging OZB is

9 maart 2014

Waarom de SP tegen de éénmalige verlaging OZB is

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 januari 2014 stemde de SP tegen een éénmalige verlaging van de onroerende-zaakbelastingen.

Nu bereiken ons veel vragen en opmerkingen van Schiedammers die dit niet begrijpen. Vandaar even een uitleg voor wie de stemverklaring niet gehoord heeft of niet duidelijk vond.

De argumentatie om de onroerende-zaakbelastingen te verlagen was dat er meer binnen was gekomen dan begroot. Ozb is geen geoormerkt geld. Geoormerkt geld is geld dat voor een bepaald doel gebruikt moet worden. Het geld dat met de ozb opgehaald wordt gaat in de algemene middelen. Nu is het zo dat Schiedam geen geld te veel heeft. Sterker nog. Met alle taken die Schiedam er bij krijgt zonder evenredig budget is iedere cent hard nodig.

Voor de gemeente gaat het om een bedrag van 650.000 euro. Een huiseigenaar betaald daarom éénmalig 6 euro minder.

Daarom stemde de SP, samen met de PvdA, tegen dit voorstel. Daarbij vragen wij ons ook af of de partijen die nu voor stemden dat ook hadden gedaan als we niet vlak voor gemeenteraadsverkiezingen stonden.


STEMVERKLARING SP & PvdA

Voorzitter

SP en PvdA hebben tijdens de begroting besprekingen van 14 november 2013 en de commissie vergadering van 21 januari j.l. hun mening over dit onderwerp gegeven en willen de discussies niet overdoen. Vandaar dat wij dit tot A-stuk benoemen.

We stemmen tegen dit voorstel om 650.000 euro te ontrekken aan de reserve Meeropbrengst OZB 2013 en dit bedrag ten gunste te brengen van het programma financiën in 2014 voor een éénmalige verlaging van de tarieven OZB 2014.

We zijn hier tegen vanwege de situatie waarin Schiedam zich nu bevindt. De laatste jaren is er noodgedwongen op vele terreinen bezuinigd. En de komende jaren krijgt Schiedam er veel taken bij zonder evenredig veel geld.

Het al ge-inde geld heeft de stad dan ook heel hard nodig en de PvdA en SP zien dit geld liever in de stad, in het algemeen belang, geïnvesteerd.

U bent hier