h

Geen Hoekse Lijn

29 januari 2014

Geen Hoekse Lijn

Sinds het jaar 2000 is het openbaar vervoer in Schiedam steeds slechter geworden. Stadsregio en RET zorgden ervoor dat er minder bussen en trams in onze stad rijden.

Iedereen die gebruik maakt van het openbaar vervoer of er van afhankelijk is kan hier over meepraten. Ondanks deze bezuinigingen leggen de Stadsregio en RET op de plaats waar nu de trein rijdt tussen Rotterdam en Hoek van Holland een metrolijn aan.

Op precies dezelfde plek als waar nu de treinrails ligt komt een ‘lightrail’ die nu al meer dan 320 miljoen euro kost. Daar komen de exploitatie kosten en treinstellen nog bij. En het laatste nieuws is dat het allemaal weer iets duurder wordt.

Maar het heeft een reden: de rails wordt doorgetrokken naar het strand. Dus honderden miljoenen uitgeven om 900 meter dichter bij het strand te aan te komen. Het openbaar vervoer geld van het Rijk gaat naar de  provincies maar in Zuid Holland gaat dat naar de Stadsregio.

Dus het geld dat de Stadsregio Rotterdam aan deze lijn besteedt is dus ook Schiedams geld. En daar hadden we in heel Schiedam een goede bus en tram verbinding kunnen verzorgen.

Het bericht dat er bijzondere (= duurdere)  stations komen leidde ertoe dat de SP de volgende raadsvragen indiende:

  • Is het college op de hoogte van dit bericht?
  • Klopt dit bericht?
  • In hoeverre was het college betrokken bij de besluitvorming hierover?
  • Schiedam moet, in de plannen, zelf opdraaien voor de kosten van het aanpassen van de stations. Hoeveel gaat dit extra kosten?
  • Is er rekening mee gehouden dat de Hoekse lijn één van de onveiligste lijnen van de NS in Nederland was en dit nu niet meer zo is dankzij erg veel inspanning van de NS?
  • Worden er extra maatregelen genomen of aanpassingen gedaan om te voorkomen dat de oude situatie terugkeert? Dat geld niet alleen voor de stations maar ook voor de metro’s waar geen twee conducteurs op komen?
  • Moeten we in Schiedam vrezen dat als gevolg van dit geldverspillende prestige project waarbij we al eerder verrast werden met de aankondiging dat het duurder zou worden het ten koste gaat van het andere openbaar vervoer binnen  Schiedam?

 

U bent hier