h

ZOMERNOTA 2013

5 juli 2013

ZOMERNOTA 2013

Lees hier onze inbreng tijdens de zomernota behandeling in de gemeenteraad.

Voorzitter
De SP bedankt het college voor een duidelijkere zomernota dan voorgaande jaren. De drie scenario’s stellen de gemeenteraad in staat duidelijke keuzes en afwegingen te maken  waarmee het college aan de slag kan voor de begroting.
Allereerst wil mijn fractie toch opmerken dat voor een belangrijk deel een koers wordt gevolgd die we vanaf het begin hebben bepleit. Toen het college tering naar de nering bepleitte aan het begin van haar termijn, gingen wij voor het langer interen op reserves. In de praktijk is dat laatste veelvuldig gebeurt. Ook vroegen we expliciet naar welke boekhoudkundige trucs het college achter de hand had om ruimte te creëren. Ondanks ontkenning volgde daarna de erfpachtstelselherziening. En nu de overgang naar een annuïteiten methode van afschrijven. Om het beeld helder te krijgen: zijn deze trucs nu allemaal uitgeput?
Dan de keuzes. Het landelijk en Europees afbraak beleid van opeenvolgende regeringen heeft crisis niet opgelost, maar verdiept. Landelijk zou  moeten gebeuren wat hier in scenario 3 voor onze gemeente wordt voorgesteld: extra investeren nu het economisch tegenzit. Het college moet doen wat de regering verzuimd: het organiseren van solidariteit tussen de mensen: tussen arm en rijk, gezond en niet gezond, jong en oud, werkende  en werkelozen.
Het is echter de vraag of een gemeente in zijn eentje ook via investeringen kan bereiken wat de regering nalaat. Over welke initiatieven hebben we het als we spreken over investeren in de woningmarkt? Bijvoorbeeld nieuwe woningen bouwen heeft weinig zin als de koopkracht van burgers onder druk staat en woningmarkt op slot door te hoge schulden. Lekt geld ook niet weg naar bedrijven in omliggende gemeenten? voor de minima geldt dit bezwaar van weglekken en effect sorteren minder. Is er ook gekeken naar welk beleid in omliggende gemeenten wordt gevoerd? Je zult toch regionaal moeten investeren om effect te sorteren.
Er kan echter veel goeds gebeuren voor de woningmarkt. Zoals we al verschillende keren eerder hebben opgemerkt vinden we het een goede zaak dat inwoners van Schiedam binnen de eigen gemeente woon carrière kunnen maken. We willen dan wel dat er in iedere buurt woningen komen voor iedere inkomensgroep. Dit om te voorkomen dat er opnieuw buurten ontstaan met een eenzijdige bevolkingssamenstelling.  We zijn ons bewust van de problemen op de huizen markt. Daarom vragen we om creatieve oplossingen; b.v. de 16 procent leegstaande kantoren kunnen voor een gedeelte omgebouwd worden tot woningen voor jongeren en studenten. En er moet rekening gehouden worden met de snel groeiende groep eenpersoonshuishoudens.  Ook de nieuwe plannen van het kabinet, 20 procent eigen spaargeld meebrengen om te kopen, vraagt weer om meer huurwoningen.
Echter onbekend is in dit scenario op welke andere zaken exact bezuinigd wordt om deze te bekostigen. Natuurlijk komt dat pas bij de begroting maar een richting lijkt te ontbreken. Graag een reactie.
Natuurlijk zouden we verheugd zijn als we nog meer van het landelijk beleid voor de minima kunnen worden verzacht. Zij hebben de hardste klappen moeten verduren van het landelijk beleid. Maar we hebben toch wel vrees voor de financiële risico’s die de toekomst nog kan brengen. Het zou niet goed zijn als we ons overtillen en uiteindelijk onder curatele komen te staan, zoals Tilburg. Vervolgens werden daar alle extra gemeentelijke regeling afgeschaft. Dan zijn de minima nog meer de klos in Schiedam.
De geplande decentralisaties kunnen nog meer uitkleding van de financiële middelen voor hen betekenen. In hoeverre is nu al rekening gehouden dat we om dat te compenseren geld moeten overhouden?
Naast de geplande decentralisaties lijken ons wel meer risico’s gemoeid met de in de nota aangekondigde regionale samenwerking. We zien al bij de Hoekse lijn dat een kleine gemeente zo op de kosten kan worden gejaagd indien de meerderheid zo’n krankzinnig idee omarmt. Nog zo’n idee is de metropoolregio. Wordt daar rekening mee gehouden? Zijn de in deze nota opgenomen regionale samenwerking echt noodzakelijk om de scenario’s te doen slagen?
Voor 2013 wordt in de nota maar van twee geplande bezuinigen gesteld dat ze vertraging op hebben gelopen en nog moeten worden ingevuld. Betekent dat alle andere aangekondigde bezuinigen voor de komende jaren op koers liggen?
Concluderend. Het is goed als we het bestaande beleid in het licht van de slechte economische situatie kunnen continueren. Het zou nog beter zijn als we wat extra kunnen doen om de landelijke afbraak te compenseren. Echter dit moet wel verantwoord kunnen plaatsvinden. Anders gaan we aan goede bedoelingen ten onder. Daar is niemand mee geholpen.

Uiteindelijk heeft de SP gekozen voor scenario 1. Dit omdat er bij scenario 3 op tal van andere terreinen extra bezuinigt moet worden en het grote financiële risico’s met zich meebrengt. Het gevolg hiervan kan zijn dat we dan de komende jaren nog meer zouden moeten bezuinigen ook op het sociale domein.

 

U bent hier