h

GEMEENTERAAD APRIL 2013

1 mei 2013

GEMEENTERAAD APRIL 2013

Één van de opvallendste punten in deze vergadercyclus was wat inmiddels de bonnetjes affaire wordt genoemd. Inmiddels lijkt het net of dit een nieuw onderwerp is. Nadat het BING rapport verschenen was, waar het hele college voor aftrad bleven er nog enkele vragen over.

Een commissie van de gemeenteraad onder voorzitterschap van Marcel Bregman zocht de bonnetjes uit en deed een aanbeveling. Dit hield in dat er twee mogelijkheden waren: Of de gemeenteraad zette een streep onder de hele affaire of er moest een raadsenquête gehouden worden. De commissie Bregman gaf aan dat er van dat laatste weinig verwacht moest worden. Door de gemeenteraad werd voor het eerste gekozen. Wel werden er drie moties aangenomen in de hoop zo onterechte declaraties terug te vorderen.
Van deze drie moties ligt de pijn bij die van het veiligheidsglas dat de toenmalige burgemeester liet plaatsen. Echter er is goedkeuring geweest van het college en dit was allemaal binnen de regels. Daar valt niets meer terug te vorderen. Wat het uitgekeerde bedrag betreft is dat onduidelijk. De gemeente heeft de toenmalige burgemeester het geld voor het veiligheidsglas gegeven.
Nu is er een probleem tussen de ex-burgemeester en de aannemer. De aannemer beschuldigt de burgemeester niet betaald te hebben iets wat de ex-burgemeester ontkent. Deze zaak ligt nu bij de rechter. Daar kan en mag de politiek zich niet mee bemoeien. Redenen dat de SP tegen de nieuwe moties gestemd heeft.

Een ander belangrijk onderwerp was de vaststelling verordening leerlingen vervoer gemeente Schiedam 2013. De opvallendste hierin is het optrekken van de minimum afstand woonhuis naar school van twee naar zes kilometer. De toezegging van de wethouder na de discussie zorgde ervoor dat de SP toch met een stem verklaring in kon stemmen met het voorstel.
Stemverklaring: De SP vindt zoveel mogelijk dezelfde regels in iedere gemeente goed. Iedereen in dezelfde situatie het zelfde behandelen. Maar het verhogen van de afstand van huis naar school naar 6 kilometer baart de SP zorgen. Het zorgt voor onrust onder betrokkenen en treft mensen die het toch al moeilijk hebben. Echter de toezegging van de wethouder, zie besluitenlijst commissievergadering, zorgen ervoor dat we toch met dit voorstel in kunnen stemmen.

Een onderwerp dat alleen in de commissievergadering is besproken is de notitie faciliteren vrijwilligers. Dit stuk is van de agenda afgevoerd. De SP begrijpt dat gezien de bezuinigingen van de regering het college probeert het sociale domein met de minieme middelen overeind te houden. Dat daarbij zo effectief mogelijk gebruik wordt gemaakt van vrijwilligers is logisch. Maar desondanks moeten we dan wel realistisch blijven. De maatschappij zit anders in elkaar dat zo’n dertig jaar geleden. Mensen willen en kunnen niet veel tijd aan vrijwilligers werk besteden. En diegenen die nu wel vrijwilligerswerk kan je als overheid niet zomaar overal te werk stellen.
Wat de SP ook stak in dit stuk was dat mantelzorgers weer met andere vrijwilligers op één hoop worden gegooid. Mantelzorg is (meestal) geen keuze. En opnieuw kwam er van de kant van het college geen antwoord op de vraag waar de vrijwilligers vandaan moeten komen: Er moeten meer vrijwilligers in de sport komen, er moeten vrijwilligers komen die op wijkbusjes rijden en in het sociale domein moet meer met vrijwilligers worden gewerkt. De lijst wordt steeds langer maar wie gaan dit vrijwilligers werk doen.

U bent hier