h

Gemeenteraad december 2012

2 januari 2013

Gemeenteraad december 2012

Hier het verslag van de SP gemeenteraadsfractie van december.

Naar aanleiding van de antwoorden van het college op de raadsvragen van de SP over de geplande bezuinigingen van de regering op de huishoudelijke zorg stelden we in het vragenuur nadere vragen. Uiteindelijk dienden we samen met CDA, AOV en PS een motie in om het college te vragen namens de gemeenteraad Schiedam bij het kabinet te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen. Na een amendement werd deze motie uiteindelijk aangenomen.
Verder stond Revitalisering Spaanse polder en ’S Graveland Zuid op de agenda. De nota Revitalisering Spaanse polder en ’S Graveland Zuid, Stedenbouwkundige Randvoorwaarden 12 oktober 2012 lag hier aan te grondslag. Ondanks dat de SP niet verwacht dat de waarde van het bedrijventerrein daardoor zal toenemen en daardoor een ander soort ondernemers kon de SP hier mee instemmen. De SP vindt het wel belangrijk dat ondernemers die hier nu gevestigd zijn als gevolg van dit beleid niet vetrekken.

Een ander punt was het voorbereidingsbudget uitvoeringsorganisatie A4 en fase 1 van de “Ontwikkel visie Sportparken en vrijvallende locaties: Schiedam in beweging”. De SP is tegen de A4 en ook tegen het sportpark dat op het tunneldak moet komen en alle daarmee gepaard gaande verschuivingen. Dat de SP instemde met dit voorstel komt omdat de A4 er komt. Althans zoals het er nu naar uitziet. Het tunneldak is daarom nodig. En om dit tunneldak te bekostigen en zo geen geld voor de gemeente Schiedam mis te lopen zijn we hiermee akkoord gegaan. We blijven ons verzetten tegen het sportpark en de verschuivingen in de stad. Dit omdat de gemeente zich al rijk rekent met de vrijkomende grond en de risico’s onduidelijk zijn. En ook omdat een grote groep omwonenden van het geplande tunneldak er geen sportpark op willen hebben.

De kadernota Sociaal domein stond ook op de agenda. Hoewel dit slechts de kadernota betreft maakt de SP zich veel zorgen over alle veranderingen. Deze veranderingen zijn het gevolg van regeringsmaatregelen. De SP steunt het college dan ook met het zoeken naar oplossingen om alle bezuinigingen en extra taken op te vangen. Veel zorgen maakt de SP zich over de inzet van vrijwilligers. Daar waar volgens het SCP er steeds minder vrijwilligers zijn in Nederland doen we steeds meer een beroep op vrijwilligers. En nog meer zorgen maken we ons over de mantelzorgers. Deze mensen hebben geen keus. Ze hebben het vaak zwaar en als gevolg van hun zorgtaak hebben veel mantelzorgers een laag inkomen.

Een ander punt was de Verordening Verrekening bestuurlijke boete bij recidive. De SP had veel moeite met het 3 maanden opschorten van de beslagvrije voet voor mensen in de bijstand die herhaaldelijk opzettelijk verkeerde informatie doorgeven of inkomsten verzwijgen. Natuurlijk moet fraude met uitkeringen bestraft worden maar de SP maakt zich zorgen om de gezinsleden, vooral kinderen, van de overtreder. Na toezegging van het college dat er naar de situatie van kinderen gekeken zal worden en zo nodig worden gehandeld en er voorkomen zal worden dat er huisuitzettingen als gevolg van deze verordening plaats zullen vinden stemden we hiermee in.

U bent hier