h

Raadsvragen bezuinigingen huihoudelijke verzorging

23 november 2012

Raadsvragen bezuinigingen huihoudelijke verzorging

In het regeringsakkoord van het nieuwe kabinet wordt gesproken over draconische bezuinigingen op de huishoudelijke zorg.

O.a. komen er vanaf 2014 geen nieuwe mensen meer in aanmerking voor huishoudelijke zorg. Vanaf 2015 vervalt deze taak voor de gemeente. Tevens vervalt 75% van het budget. Begeleiding wordt uit de AWBZ gehaald, hoogstwaarschijnlijk inclusief dagbesteding. Kortdurende persoonlijke verzorging verdwijnt. En de mantelzorger moet een half uur per week meer aan haar/zijn taak wijden.

Zeer ingrijpende maatregelen die veel mensen zullen treffen. En ook de gemeenten die taken en problemen erbij krijgen zonder budget.

Daarom heeft de SP de volgende vragen voor het college waarvan ze de beantwoording vraagt voor de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad. Dit vanwege de korte termijn waarop deze wetsvoorstellen behandeld kunnen worden.

1. Wat zijn de gevolgen voor Schiedamse burgers door het afschaffen van de huishoudelijke verzorging?
2. Kunt u bij de beantwoording van vraag 1 ook de aantallen noemen van burgers die nu recht hebben op huishoudelijke verzorging en door de maatregelen getroffen worden?
3. Heeft het college al inzicht in de problemen die als gevolg van deze maatregelen op de gemeente Schiedam afkomen? En deelt het college de mening van de SP dat als gevolg van hiervan de beleidsruimte voor de gemeente steeds kleiner wordt?
4. Bent u bereid een brandbrief hierover aan het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport te zenden?
5. Bent u bereid publiekelijk afstand te nemen van de van deze, in ieder geval in de ogen van de fractie van de SP, grove bezuiniging?

U bent hier