Begroting 2012
Begroting 2012
De gemeenteraad behandelde op 8 November de begroting 2012. Lees hier de bijdrage van de SP fractie.
SP Begroting 2012
De regering laat de bevolking de prijs betalen voor de ellende die de banken en speculanten hebben aangericht. Deze rekening leggen ze onterecht ook bij de gemeenten neer, terwijl die steeds meer taken, essentiële taken, van zowel rijksoverheid als de provincie hebben overgenomen, zoals uitkeringen, thuiszorg en jeugdzorg. En er komen nog meer taken richting gemeenten zonder evenredig budget.
Schiedam moet doen wat de regering nalaat: het organiseren van solidariteit tussen de mensen: tussen arm en rijk, gezond en niet gezond, jong en oud. Het kan niet zo zijn dat de kwetsbare mensen in onze samenleving er alleen voor staan.
Het college staat voor een zware opgave. Voor een deel zijn ze op de goede weg. Zo erkent het nu, wat we bij de vorige begroting al opmerkten: als je kwetsbare mensen wilt ontzien, ontkom je er niet aan om iets meer te vragen van hen die het kunnen missen. De verhoging van de OZB is dan ook een goede stap. De laagste inkomens moeten echter bij de verhoging worden ontzien.
Wat de Socialistische Partij afwijst is dat de extra kosten voor het toegenomen aantal uitkeringen zonder extra budget moeten worden betaald.
Als het efficiënter kan is dat prima maar er mag daardoor niet gekort worden op het noodzakelijke armoede beleid. Een beleid dat hard nodig is. Ook in ons land is er een groeiende groep werkende armen, het huidige regeringsbeleid kost 100.000 banen en deze week werd bekend dat firma’s die gewoon winst maken, soms hele grote winsten, de crisis aangrijpen om massaal personeel te ontslaan.
We maken ons veel zorgen over de Wet Werken naar Vermogen waarin flink gekort wordt op re-integratiebudgetten. Het breed inzetten van werk met behoud van uitkering in onacceptabel. Wanneer iemand werk verricht dat noodzakelijk is moet die daarvoor betaald worden. Er moeten niet nog meer betaalde banen verdwijnen in vrijwilligers werk.
De doelstelling om de instroom in de Sociale Werk Voorziening met 2/3 te beperken doet ons afvragen waar deze mensen blijven en vooral met wat voor inkomen. En met inachtneming van eerdergenoemde; waar moeten de mensen die niet langer tot de Sociale Werk Voorziening worden toegelaten aan de slag in deze krimpende arbeidsmarkt?
Het is goed dat er bespaard wordt op bureaucratie maar er moet nog beter gekeken worden of al het geld dat naar achterstalling onderhoud gaat ook noodzakelijk is. Geld voor niet noodzakelijke projecten zoals b.v. de Plantage of de vervanging van een veilig hek langs de Nieuwe Haven enkel en alleen omdat het niet mooi gevonden wordt kan wat ons betreft een betere besteding krijgen. Zoals het armoede beleid of het steunen van kleine zelfstandigen die, behalve dat ze voor hun eigen werkgelegenheid, ook voor werkgelegenheid in de wijk zorgen en daar vaak een maatschappelijke functie hebben.
Sporten en bewegen is goed voor iedereen maar wat de SP betreft is daar geen onzinnig risico vol Olympisch Plan 2028 voor nodig. Stop dat geld en die inspanningen liever in projecten als Thuis op Straat, dat zijn maatschappelijke nut bewezen heeft, of in het open houden van de wijkcentra als men echt iets aan cohesie in de wijk of bestrijding van eenzaamheid wilt doen.
Samen met veel andere Schiedammers is de SP blij met het opknappen van het centrum, in het bijzonder de Hoogstraat. Echter ondanks de inspanningen van gemeente en bedrijfsleven blijft de winkelleegstand hoog. En zoals onlangs is gepubliceerd blijft die leegstand hoog ook na deze crisis. Daarom vraagt de SP om de onorthodoxe maatregelen die het college al jarenlang aankondigt in de begroting: Wijzig het bestemmingsplan voor de Hoogstraat. Geef de leegstaande winkels een andere functie als bedrijfsruimte of als woning.
Zoals we vorig jaar ook al opmerkten zijn we tevreden over het feit dat het college zich wil inzetten om van Schiedam een woonstad te maken voor mensen met lage- , midden- en hoge inkomens. Dat geeft mensen de mogelijkheid om binnen Schiedam woon carrière te maken. We willen dan wel dat er in iedere buurt woningen komen voor iedere inkomensgroep. Dit om te voorkomen dat er opnieuw buurten ontstaan met een eenzijdige bevolkingssamenstelling.
En net als vorig jaar vraagt de SP weer om jongerenhuisvesting. Neem desnoods een voorbeeld aan Rotterdam om leegstaande kantoor panden om te bouwen tot woningen voor jongeren.
Tot slot komt de Socialistische Partij weer met een verzoek dat we vorig jaar ook al deden:
Als college en gemeenteraad van mening zijn dat er bezuinigd moet worden kunnen ze zelf het goede voorbeeld geven door de raadsvergoeding met 10% te korten.
- Zie ook:
- Actief in de raad