h

Vragen over wachtgeldregeling wethouder Vissers.

1 november 2010

Vragen over wachtgeldregeling wethouder Vissers.

Enkele maanden geleden heeft de SP bij monde van fractievoorzitter Theo Wijmans vragen gesteld over het gebruik van de wachtgeldregeling door wethouder Vissers, als aanvulling op haar deeltijdfunctie bij de gemeente Schiedam. De dag na de laatste raadsvergadering ontvingen we het antwoord van het college.

Naar onze mening is dit antwoord volstrekt onvoldoende. Er wordt slechts verwezen naar landelijke regels. Op onze vraag over de morele kant van de zaak wordt niet ingegaan. Daarom zal deze kwestie bij de komende vergadering opnieuw aan de orde worden gesteld.

Antwoord van het college van burgemeester en wethouders van Schiedam op vragen d.d. 15 augustus 2010 van het lid van de gemeenteraad de heer T. Wijmans.

In de media is voor de tweede keer in korte tijd melding gemaakt van gebruik van de wachtgeldregeling. Naar aanleiding van kamervragen van de SP en Groen Links betreffende het aanvullen van het salaris van parttime werkende wethouders door middel van de wachtgeldregeling verscheen er in het AD een artikel over wethouder Vissers.

Ter inleiding: De vragen hebben betrekking op landelijk bekende regelingen voor politieke ambtsdragers welke zijn op te vragen (website) bij de VNG. Indien gewenst kan de regeling worden aangereikt.

1 . Vraag : Geeft het bericht juist weer wat wethouder Vissers tegen het AD heeft gezegd?

Antwoord : Het artikel in het AD geeft, naar het college heeft begrepen de reactie van de wethouder goed weer.

2. Vraag : Zo ja, kan het college het antwoord van wethouder Vissers verduidelijken? Wat bedoelt de wethouder met "Zo min mogelijk gebruik maken van de regeling"?

Antwoord : Hiermee wordt bedoeld dat zij haar werk als wethouder van Schiedam aanvult met andere inkomsten, waardoor het beroep op de wachtgeldregeling minimaal is. De wachtgeldverplichting berust overigens niet bij Schiedam maar bij Moerdijk.

3. Vraag : Was het bij het vormen van het nieuwe college al bekend dat wethouder Vissers van de wachtgeldregeling gebruik zou maken? En is dit nog onderdeel geweest van de afweging om het college met een vijfde wethouder uit te breiden?

Antwoord : Nee. Nee.

4. Vraag : Deelt het college onze mening dat de wachtgeldregeling bedoeld is om bestuurders in staat te stellen een andere baan te zoeken en niet om te dienen als aanvulling op het inkomen wanneer de bestuurder een andere baan accepteert? Is het niet oneerlijk dat wethouders die vrijwillig een andere functie accepteren op kosten van de gemeenschap hetzelfde inkomen houden terwijl andere mensen die buiten hun schuld hun baan verliezen en er
daardoor flink in inkomen op achteruitgaan?

Antwoord : Zie inleiding.

5. Vraag : Is het college bereid om op morele gronden een appèl te doen op (ex) bestuurders die vrijwillig een andere functie hebben geaccepteerd en gebruik maken van de wachtgeldregeling om hiervan af te zien?

Antwoord : Nee, zie regeling zoals aangegeven in de inleiding.

U bent hier