h

Manifestatie tegen bezuinigingen van Klink

28 juni 2010

Manifestatie tegen bezuinigingen van Klink

De SP organiseert op dinsdag 29 juni om 15:00 uur op 't Plein in Den Haag een manifestatie tegen het voornemen van het demissionaire kabinet om te snijden in het basispakket en om de eigen bijdragen in de zorg te verhogen.

Minister Klink stelt onder meer voor de pil en hulpmiddelen zoals de rollator uit het basispakket van de zorgverzekering te schrappen. Ook wil hij eigen bijdragen invoeren voor de GGZ, logopedie, ergotherapie en diëtisten, en 80 miljoen bezuinigen door een minimale eigen bijdrage voor verblijf in een AWBZ-instelling te vragen.

De voorgestelde bezuinigingen van het demissionaire kabinettreffen ouderen, chronisch zieken en gehandicapten onevenredig zwaar. Het verhogen van de eigen bijdragen voor mensen die in een instelling wonen en het verwijderen van loophulpmiddelen uithet pakket raakt hen het hardst. Met een rollator kunnen ouderenlanger thuis wonen en vermindert de kans op vallen. Een heup herstellen is duurder dan een rollator verstrekken.

Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering komt een eigen bijdrage van 10 euro per behandeling. Voor fysiotherapie komen niet 9 maar 12 behandelingen voor eigen rekening. En voor de psychische zorg (GGZ) in de tweede lijn moetstraks 80 tot 175 euro worden bijbetaald. De nieuwe eigen bijdragen zijn niet inkomensafhankelijk
en zullen de mensen met lage inkomens hard treffen. Dit zal ertoe leiden dat mensen af zullen zien van zorg, waardoor de uiteindelijke schade veelgroter is en de kwaal verergert.

Kinderen die logopedie of ergotherapie nodig hebben om beter vooruit te kunnen opschool, moeten fors bijbetalen. Het schrappen van de gratis tandzorg voor jongerentussen 18 en 22 jaar leidt in de toekomst tot grotere gebitsproblemen. Indien anticonceptiemiddelen niet meer worden vergoed (vanaf 21 jaar) kan dat leiden tot een toename van ongewenste zwangerschappen en abortussen, en zal het gebruik van de morning after pil toenemen.

De zorg kan efficiënter en goedkoper. Pak de bureaucratie en topsalarissen aan en stop met de marktwerking die de zorg alleen maar duurder maakt. Het schrappenvan zorg en hulpmiddelen, plus de eigen bijdragen brengen de toegankelijkheidvan zorg in gevaar en zijn daarom oneerlijk en ongewenst. Laten we met z’n allen een vuist maken. Kom daarom 29 juni naar Den Haag

U bent hier