h

Agnes Kant stopt

4 maart 2010

Agnes Kant stopt

Vol overtuiging en vol overgave nam ik bijna twee jaar geleden het fractievoorzitterschap over van Jan Marijnissen. Dat dit niet makkelijk zou zijn, zo niet een welhaast onmogelijke opgave, wist ik. Desalniettemin had ik er alle vertrouwen in en had en gaf de fractie en de partij mij het volle vertrouwen.

Daar was en ben ik trots op.

Trots ben ik ook op mijn inzet, mijn toewijding en de prestaties van de fractie onder mijn leiding. Op mijn initiatief heeft de fractie grote waardevolle onderzoeken onder politieagenten, leraren en werkers in de zorg gehouden. De betrokkenheid met de mensen in de samenleving is voor ons SP-ers de kern van volksvertegenwoordiger zijn. Teleurstellend is dat deze waardevolle werkwijze van de SP onvoldoende voor het voetlicht komt.

Na de slechte verkiezingsuitslag bij de afgelopen gemeenteraadverkiezingen en peilingen werd mij veelvuldig de vraag gesteld of ik wel kon blijven. Mijn antwoord daar op was, dat wat voor mij het zwaarste weegt, het vertrouwen is dat de partij en vele mensen in mij hebben. En ik voel en ervaar: dat vertrouwen is er nog volop.

Ik ben dankbaar voor dat vertrouwen.

Helaas gaat het in de huidige politiek om meer. Onmiskenbaar wordt de slechte verkiezingsuitslag en lage peiling gekoppeld aan mijn optredens als boegbeeld van de SP.
Of dat terecht is, daar zullen de meningen over verdeeld zijn.

De kans is groot dat deze koppeling de komende maanden de campagne blijft overschaduwen.

Daarom heb ik gemeend het partijbelang te dienen door af te zien van het lijsttrekkerschap voor de verkiezingen in juni en per direct het fractievoorzitterschap te beƫindigen.

De inzet voor een betere samenleving was voor mij de afgelopen 20 jaar een roeping, waar ik me met hart en ziel voor heb ingezet. Ik heb er alle vertrouwen in dat de partij en fractie mensen kan overtuigen en binden om samen te werken aan een menselijk en sociaal Nederland.

U bent hier