h

Helpdesk verkiezingen; antwoorden op je vragen

11 februari 2010

Helpdesk verkiezingen; antwoorden op je vragen

Op woensdag 3 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Wie mag er stemmen, hoe moet je stemmen, antwoorden op deze, en andere vragen, lees je op de SP Helpdeskpagina.


Dag en tijd

Op woensdag 3 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Die dag kun je tussen 7.30 en 21.00 uur je stem uitbrengen.


Wie mag stemmen?

Alle kiesgerechtigden in de gemeente. Dat betekent dat u mag stemmen als u:

- op 19 januari 2010 in de gemeentelijke basisadministratie staat ingeschreven;

- op 3 maart 2010 de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt.

U moet de Nederlandse nationaliteit bezitten of onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie.

Bent u geen onderdaan van een EU-lidstaat en stond u op 19 januari wel ingeschreven bij de gemeente? Dan mag u stemmen als u rechtmatig in Nederland verblijft; en tenminste 5 jaar onafgebroken ingezetene van Nederland was en in die periode rechtmatig in Nederland verbleef.


Waar kan ik stemmen?

U kunt overal in de stad stemmen waar u maar wilt. Op uw stempas staat het stemlokaal vermeld dat in de buurt van uw adres is. Maar u kunt in elk stembureau in de gemeente stemmen, zonder dat u daarvoor iets hoeft te regelen. Een volledig overzicht van alle stembureaus in uw gemeente staat vaak op de website van uw gemeente en de adressen staan ook op de achterkant van de kandidatenlijst, die de gemeente vaak huis-aan-huis bezorgt.


Hoe moet ik stemmen?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen stemt u, net als bij de Europese verkiezingen in 2009, met het rode potlood en papieren stembiljetten. Het stembureau controleert of u een geldig legitimatiebewijs heeft en neemt uw stempas in.


Kan ik iemand anders voor mij laten stemmen?

Ja, u kunt iemand anders voor u laten stemmen. Hier zijn dit keer wel andere regels aan verbonden. Wanneer u niet in
staat bent om zelf te stemmen, moet u het volmachtbewijs op uw eigen stempas invullen en ondertekenen. Ook de persoon
die voor u gaat stemmen moet op uw stempas een handtekening zetten. Daarnaast moet degene die voor u gaat stemmen een
kopie van uw legitimatiebewijs meenemen en op het stembureau afgeven. De persoon die voor u stemt moet de
volmachtstem tegelijk uitbrengen met zijn/haar eigen stem.


Ik ben mijn stempas kwijt. Kan ik nu wel stemmen?

Wanneer u de stempas bent kwijtgeraakt, kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dit kan tot en met maandag 1 maart 2010 bij de gemeente. Bent u na 1 maart uw stempas kwijt? Dat betekent dat u niet kunt stemmen.


Ik heb half februari 2010 nog steeds geen stempas ontvangen. Wat moet/kan ik doen?

Ook dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dit kan tot en met maandag 1 maart 2010 bij de gemeente. Na 1 maart kunt u geen nieuwe stempas meer aanvragen. Dat betekent dat u dan niet mag stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.


Ten tijde van de verkiezingen zit ik in het buitenland. Hoe kan ik toch stemmen?

Wanneer u in het buitenland zit nadat u uw stempas heeft ontvangen, kunt u op de stempas de machtiging aan een andere kiezer verlenen. Bent u al in het buitenland voordat de gemeente de stempassen verstuurd en blijft u daar tot 3 maart of langer? Dan kunt u een aanvraagformulier 'verzoek om bij volmacht te stemmen' invullen en opsturen. Dit kan tot 18 februari 2010. Hiermee geeft u iemand anders het recht om voor u te stemmen. Wanneer het formulier na 18 februari bij de gemeente binnenkomt en u nog steeds elders bent, dan is het niet meer mogelijk om iemand anders voor u te laten stemmen.


Wanneer is de uitslag bekend?

De voorlopige uitslag op partijniveau is in de loop van de nacht van woensdag 3 maart op donderdag 4 maart bekend. Op vrijdag 5 maart 2010 stelt het hoofd- en centraal stembureau de uitslag officieel vast.


U bent hier