h

Verkiezingsprogramma SP Schiedam 2010 - 2014

3 januari 2010

Verkiezingsprogramma SP Schiedam 2010 - 2014

De SP heeft zich de afgelopen vier jaar op straat, in de gemeenteraad en gemeentebestuur ingezet voor een socialer, menselijker en rechtvaardiger gemeentebeleid. Er is veel bereikt, maar we vinden dat we er nog lang niet zijn.



Denk aan het gebrek aan betaalbare woningen, de voortdurende leegstand van woningen en winkelpanden, het gebrek aan recreatieve voorzieningen voor jongeren, de problemen rond de integratie van nieuwkomers, om er maar een paar te noemen.

Ik hoop dat wij op uw steun mogen rekenen.

p.s. Er is ook een PDF versie (opent in Adobe) van het verkiezingsprogramma beschikbaar, deze vind je hier.

“Jij , Ik, wij Kiezen voor een sociaal Schiedam”

Verkiezingsprogramma 2010 - 2014, SP afdeling Schiedam. Vastgesteld door de leden van de SP afdeling Schiedam tijdens de algemene ledenvergadering van 6 januari 2010.

Inhoudsopgave

VOORWOORD 3
WONEN IN SCHIEDAM 4
LEREN IN SCHIEDAM 6
WERKEN IN SCHIEDAM 8
SPORTEN EN RECREEREN IN SCHIEDAM 10
WELKOM IN SCHIEDAM 12
VERVOER IN SCHIEDAM 13
ZORG EN WELZIJN IN SCHIEDAM 15
CULTUUR IN SCHIEDAM 16
MILIEU IN SCHIEDAM 17
NATUUR IN SCHIEDAM 19

Beste Schiedammer,

De SP heeft zich de afgelopen vier jaar op straat, in de gemeenteraad en gemeentebestuur ingezet voor een socialer, menselijker en rechtvaardiger gemeentebeleid. Er is veel bereikt, maar we vinden dat we er nog lang niet zijn. Denk aan het gebrek aan betaalbare woningen, de voortdurende leegstand van woningen en winkelpanden, het gebrek aan recreatieve voorzieningen voor jongeren, de problemen rond de integratie van nieuwkomers, om er maar een paar te noemen.

De economische crisis komt daar nog eens bij. Er is sprake van oplopende werkeloosheid, meer gezinnen met betalingsproblemen, waardoor meer armoede dreigt te ontstaan. De situatie pakt nog eens extra dramatisch uit voor de jonge schoolverlaters die nu de aansluiting met de arbeidsmarkt geheel dreigen te verliezen. De gemeente ziet door de toenemende werkeloosheid de kosten stijgen, waardoor de financiële mogelijkheden voor de gemeente om iets aan de problemen te doen minder worden.

De SP in Schiedam beperkt zich niet tot de gemeenteraad alleen. Veel zaken waar de gemeente vroeger over ging, zoals politie, openbaar vervoer en zorg zijn geprivatiseerd, verzelfstandigd of gedelegeerd naar de stadsregio. Wat ons betreft moeten burgers daar weer hun zegje over kunnen doen en moet de gemeente weer iets te vertellen krijgen over deze publieke voorzieningen.

Daarom werken we om onze doelen te bereiken samen met onze partijgenoten in de Tweede Kamer, de provincies en op straat. Maar we hebben ook uw steun en die van andere Schiedammers nodig om te kunnen blijven knokken tegen zaken als het dreigend faillissement van het Vlietlandziekenhuis of de aanleg van de A4 door Midden-Delfland. In het onderliggende programma kunt u onze speerpunten lezen voor de komende vier jaar.
Samen met u willen we werken aan een bewoonbaar, leefbaar, veilig en een zorgzaam Schiedam.
Ik hoop dat wij op uw steun mogen rekenen,

Theo Wijmans,
Lijsttrekker SP Schiedam, januari 2010

WONEN IN SCHIEDAM

Een woning voor iedere Schiedammer

Iedere Schiedammer heeft recht op een goede en betaalbare woning. Het woningaanbod dient daarom aan te sluiten op de vraag van de inwoners van onze stad. Meer dan omliggende steden heeft Schiedam veel goedkopere woningen gesloopt en huizen in het dure segment bijgebouwd. Daardoor dreigt een tekort aan het aantal betaalbare woningen voor de lagere inkomens. Daarom wil de SP niet langer dat goedkopere woningen worden gesloopt als er elders in Schiedam niet ook goedkope woningen bijkomen. Nieuwbouw hoort uit verschillende woningtypen en prijsklassen te bestaan.

Bestrijding van de leegstand

Vooral de binnenstad van Schiedam kent veel leegstand van woningen en bedrijven. Dat is slecht voor het aanzicht en leefbaarheid in de buurt, maar is ook zonde. Er zijn nog veel woningzoekenden, beginnende ondernemers of kunstenaars die deze ruimte prima zouden kunnen gebruiken. De nieuwe leegstandswet die er aan zit te komen verbiedt welliswaar kraken, waarmee we het als SP niet mee eens zijn, maar geeft gemeenten ook meer mogelijkheden om gebruik af te dwingen. Zodra de wet erdoor is wil de SP dat de gemeente volop van die mogelijkheden gebruik maakt om de leegstand te bestrijden.

Hulp aan starters

Met name starters komen in Schiedam momenteel moeilijk aan betaalbare woonruimte. Jongeren moeten de kans krijgen om binnen hun eigen stad te kunnen wonen in plaats van te worden verjaagd naar andere gemeenten. Wachtlijsten dienen te worden gereduceerd en Schiedamse jongeren dienen bij de woonruimteverdeling binnen Schiedam voorrang te krijgen op woningzoekenden buiten Schiedam.

Onze wijken

Soms is herstructurering van bestaande wijken noodzakelijk, vanwege de eenzijdige bouw, het gebrek aan draagkracht voor winkels en andere voorzieningen of vanwege onveiligheid. Te vaak gaan gemeenten daarbij met een botte bijl tekeer. Daarom wil de SP als een wijk wordt aangepakt dat de bouwtechnische staat van de bestaande woningen en de opvattingen van de huidige bewoners centraal staan. Slopen moet worden vermeden. Daar waar renovatie een realistische optie is voor verlenging van de levensduur van de woning in combinatie met verbetering van het comfort, verdient deze mogelijkheid de voorkeur. Ook moet worden uitgegaan van prijsdifferentiatie van woningen binnen de wijk.

De buurt is de basis

Voor de SP is de buurt de basis van de samenleving. De gemeente en de woningcorporaties hebben een gemeenschappelijke taak om de leefbaarheid van de buurten te garanderen. De betrokkenheid van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties is bij het vormgeven van de openbare ruimte onontbeerlijk. Verantwoordelijkheid nemen voor je buurt vergroot ook de veiligheid op straat. De SP wil daarom bewoners meer inspraak geven over projecten in hun buurt en experimenteren met wijkbudgetten waar bewoners over mogen (mee)beslissen. De gemeente moet zorgen voor een structurele aanwezigheid van politie en buurtwerkers. Samen hebben wij de taak de buurt leefbaar, leuk en gezellig te maken!

LEREN IN SCHIEDAM

De gemengde school

Ieder kind in Schiedam verdient een goede school op loopafstand. De tweedeling van scholen met vooral kansarme of kansrijke leerlingen moet worden tegengegaan. Scholen dienen bij voorkeur een gemengde samenstelling te hebben die representatief is voor de samenstelling van de wijk, mits de wijk zelf niet een eenzijdige bevolkingssamenstelling kent. De SP wil daarom in navolging van andere gemeenten, zoals Nijmegen, een centraal inschrijfpunt, waarbij kinderen vanaf hun derde jaar kunnen worden ingeschreven en voorrang krijgen bij een school in de buurt. Dit laat in principe de vrije schoolkeuze onverlet.

De multifunctionele school

Op scholen gebeurt steeds meer dan alleen lesgeven. De SP vindt het goed om diverse voorzieningen voor kinderen en jongeren in één gebouw onder te brengen, zolang dat niet ten koste gaat van het lesgeven zelf. Investeer daarom in brede scholen en voor- en naschoolse opvang, maak van overblijven geen uitzondering en biedt ook uitgebreid onderwijs aan zoals extra schoolzwemmen, gymnastiek of muziekles door een vakdocent. Woningcorporaties en verenigingen kunnen in wijken waar ze actief zijn, worden betrokken bij de exploitatie van schoolgebouwen. Dit moet niet leiden tot grotere scholen. Ook bij de bestrijding van schooluitval zijn kleine en overzichtelijke scholen belangrijk.

Veilige schoolzone’s

De veiligheid van kinderen staat voorop. De verkeerssituatie in de directe omgeving van voorzieningen waar zich voornamelijk kinderen en jongeren ophouden verdient extra aandacht. De bron van het probleem moet worden aangepakt door bij voorkeur geen scholen aan drukke verkeersaders te bouwen. De veilige schoolzones mogen geen extra gevaar voor andere verkeersdeelnemers veroorzaken en moeten zo min mogelijk afbreuk doen aan de uitstraling van de buitenruimte.

Fatsoenlijke stages

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook op het werk. Er moeten meer stageplaatsen komen die aansluiten bij de opleiding. De SP wil dat de gemeente daar zelf ook aan bijdraagt. Voorkomen moet worden dat stagiaires als goedkope arbeidskrachten of zonder begeleiding worden ingezet. Dan kunnen ze beter les volgen.

Aanpak laaggeletterdheid

Schiedam kent een relatief hoog percentage volwassenen die niet of slecht kunnen lezen en schrijven. De SP wil dat deze groep actiever wordt opgespoord en gestimuleerd om alsnog zich te laten bijscholen.

WERKEN IN SCHIEDAM

Behoud van werkgelegenheid

De economische crisis zorgt ervoor dat de werkeloosheid snel toeneemt. Met name de jeugd die net van school komt, wordt hiervan de dupe. Zonder werkervaring wordt het voor hen in de toekomst moeilijker om aan de bak te komen. Daarom is de noodzaak groter dan ooit om te zorgen dat iedereen die wil werken kan werken. Zij die dat niet kunnen horen vanuit solidariteit door de samenleving te worden opgevangen. Gemeente en bedrijfsleven hebben een gedeelde taak als het gaat om het behouden en het creëren van arbeidsplaatsen, en het begeleiden van mensen naar werk. De SP wil daarom dat er in Schiedam een ‘Plan van de arbeid’ komt waarin gemeente, vakbonden en het midden – en kleinbedrijf afspraken maken om de oplopende werkeloosheid tegen te gaan.

Help de kleine ondernemer

Steeds meer kleine ondernemers dreigen te verdwijnen, met leegstand als gevolg. Stijgende huren voor winkelpanden en bedrijfsruimten, oneerlijke concurrentie, de 24-uurs economie en de afname van koopkracht van de lage- en middeninkomens zijn veelal de aanleiding dat kleine ondernemers het hoofd niet meer boven water kunnen houden. De gemeente Schiedam heeft met allerlei grootschalige projecten in de binnenstad dit proberen te voorkomen, zonder resultaat. De SP wil niet langer grootschalige projecten, maar inzetten op wat werkt. Daarnaast moet de eenzijdige gerichtheid op de binnenstad worden verbreed met een wijkaanpak. Buurtwinkels en gespecialiseerde winkels moeten geholpen worden om hun afnemende aantrekkelijkheid ten opzichte van grote winkelcentra te herstellen. Het aantal koopzondagen zal tot een minimum beperkt moeten blijven.

Re-integratie naar werk

Daar waar mogelijk moet met reïntegratie, sociale werkvoorziening en loopbaanbegeleiding geprobeerd worden zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. Dan moet het wel gaan om echt werk, waar ook een bijbehorend CAO-loon bij hoort. De SP wil met reintegratiegelden veel meer mensen als voorheen uit de bijstand halen door echt werk te creëren in plaats van te besteden aan een solicitatie- of computercursusje bij een re-integratiebureau.

Sociale zekerheid voor wie het nodig heeft

Het ideaalbeeld is dat iedereen die nog niet met pensioen is een baan heeft of naar school gaat. Het kan echter voorkomen dat iemand niet in staat is om te werken. Dat geldt niet alleen bij mensen met een belemmerende ziekte of handicap, maar bijvoorbeeld ook alleenstaande ouders of mensen die simpelweg geen baan kúnnen vinden. Zij die niet kunnen werken, op ongelukkige wijze zonder werk zijn gekomen of een kind hebben op te voeden, dienen met collectieve solidaire voorzieningen geholpen te worden in het levensonderhoud. Een uitkering is helaas vaak te laag waardoor met name de kinderen die in deze gezinnen opgroeien niet dezelfde kansen hebben als anderen. De SP wil met reintegratiegelden meer mensen uit de bijstand aan een baan helpen, zodat er meer bijstandsgeld overblijft om de uitkeringen te verhogen.

Bestrijden van de armoede

Het is ons er aan gelegen de tweedeling te bestrijden. Het is niet nodig dat mensen in een rijk land in armoede leven. Kinderen van arme ouders moeten gelijke kansen krijgen als die van rijke ouders. Gelijke kansen op goed onderwijs, een volwaardig betaalde baan en goede sociale voorzieningen dienen armoede overbodig te maken. De gemeente moet daarom ook actief ervoor zorgen dat minima ook gebruik maken van alle regelingen die er zijn om armoede te bestrijden. Daarnaast moet er een meldpunt worden ingesteld waar armoede, dat vaak ook verborgen is, kan worden gemeld.

Schuldhulpverlening

Mensen kunnen vanwege allerlei redenen diep in de schulden geraken. Niet alleen leven op het minimum, maar ook plotseling een baan kwijt raken terwijl de lasten niet omlaag kunnen, is zo’n reden. Om te voorkomen dat door boetes en deurwaarders de schulden nog verder oplopen is het belangrijk dat er snel afspraken kunnen worden gemaakt met schuldeisers. De bestaande wachtlijsten zijn dan ook onacceptabel. Zeker nu door de economische crisis naar verwachting de vraag naar schuldhulpverlening snel zal toenemen. Daarnaast zijn er ook mensen die ondanks voldoende inkomen slecht met hun geld omgaan. Daarom moet al vroeg, in het onderwijs, kinderen worden geleerd te budgetteren.

SPORTEN EN RECREEREN IN SCHIEDAM

Sport en recreatie in de buurt

Schiedam kent een rijk sport- en ander verenigingsleven. De SP wil dat verder stimuleren en faciliteren. Sport en recreatie behoren onderdeel te zijn van de leefomgeving. Deze voorzieningen spelen een belangrijke rol in de buurt, en dienen daar zoveel mogelijk plaats te vinden. Er moet zowel gelegenheid zijn voor het beoefenen van sport op recreatief niveau (breedtesport) en prestatie gericht niveau. Ook de minder bekende sporten verdienen ruimte. Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Beter gebruik van sportaccommodaties

Sportaccommodaties dienen van goede kwaliteit te zijn. Daar waar mogelijk zullen we kunstgrasvelden aanleggen om de bespelingsgraad te optimaliseren. Velden moeten onder verenigingen uitgewisseld kunnen worden wanneer de behoefte hierom vraagt. Ook scholen en maatschappelijke organisaties moeten van de faciliteiten gebruik kunnen maken.

Sportverenigingen verdienen steun

Sportverenigingen zijn het eerste aanspreekpunt voor de gemeente om samen de sportuitoefening in Schiedam te stimuleren. Een goede sportvereniging voorziet in een jeugdopleiding. Sportverenigingen met zo’n jeugdopleiding moeten bevoordeeld worden ten opzichte van verenigingen die zich van deze taak verschonen. De gemeente en sportverenigingen moeten samenwerken bij de bevordering van het beoefenen van sport.

Betere buitenspeelruimten

Speelplaatsen spelen een belangrijke rol in het stimuleren van lichamelijke activiteiten voor jongeren. In elke wijk moeten er voldoende zijn en zodanig geplaatst dat ouders zicht hebben op hun kinderen. Deze speelplaatsen moeten schoon zijn. De toestellen moeten goed worden onderhouden en duurzaam zijn. Buitenspeelruimte dient ook toegankelijk te zijn voor gehandicapte kinderen. Honden hebben niets op en rond buitenspeelruimtes te zoeken en horen daar geweerd te worden.

Van hangplekken naar jongerenplekken

Hangplekken zijn een signaal dat er voor jongeren te weinig plekken zijn om te recreëren. Helaas leidt het te vaak tot spanningen op straat en een onveilig gevoel bij sommige buurtbewoners. In plaats van de jongeren te verjagen wil de SP dat er in wijken samen met de jongeren, jongerenwerkers en buurtbewoners wordt gezocht naar goede oplossingen.

WELKOM IN SCHIEDAM

Samenleven met nieuwkomers

Door de instroom van niet-Nederlanders zijn vele grote steden in Nederland onherkenbaar veranderd. Veel van wie toen gastarbeiders werden genoemd, zijn niet teruggekeerd maar permanent onderdeel geworden van onze samenleving. Helaas is door de nationale politiek veel misgegaan bij de integratie van deze nieuwkomers. Verstandige lokale politieke maatregelen kunnen de segregatie grotendeels doorbreken. Volgens de SP vindt integratie plaats op school, op het werk, bij de sportvereniging en bij de bakker op de hoek. Integratie gebeurt op buurtniveau, niet onder de Haagse kaasstolp. Van de SP kunnen nieuwkomers daarbij een uitgestoken hand verwachten, maar verwachten we van hen ook een serieuze inspanning.

Van apart naar samen

Verschillende culturen zijn een verrijking, een gesegregeerde maatschappij niet. Er is een grens tussen ‘ruimte bieden voor culturele verschillen’ en onverschilligheid. Van ‘apart’ naar ‘samen’ kom je niet door vooral in te zetten op het creëren van voorzieningen voor specifieke bevolkingsgroepen. Samenleven doe je door samen te leven; geboren Schiedammer en nieuwkomer, man en vrouw. Dat vergemakkelijkt bovendien de integratie en het leren van de Nederlandse taal voor nieuwkomers.

Oog voor Europese medeburgers

De meeste nieuwkomers die Schiedam kent zijn die uit lidstaten van de Europese Unie, zoals Polen, Roemenië en Bulgarije. Zij worden vaak op schandalige wijze uitgebuit en gehuisvest en drukken de lonen van andere werknemers. De SP probeert landelijk daarom de instroom van goedkope arbeidskrachten te beperken, maar we moeten er vanuit gaan dat een flink deel van deze groep hier permanent zal blijven. Om een nieuw integratiedrama te voorkomen, zoals met de gastarbeiders uit de jaren zeventig en tachtig, is nu actie nodig. De SP wil dat elke nieuwkomer zich bij de Gemeente inschrijft zodat de gemeente hen actief welkom kan heten met inburgerings- en taalcursussen. Daarnaast kan de Gemeente hen dan helpen met het controleren van hun arbeids- en huisvestingsvoorwaarden.

Gedifferentieerde buurtopbouw

Een te eenzijdige opbouw van Schiedamse buurten en wijken staat de samenvoeging van diverse groepen in de weg. Differentiatie in de buurt kan een belangrijke bijdrage leveren om de scheidingslijn tussen nieuwkomers en de rest van de bevolking te doen vervagen. Er moet een einde komen aan gesegregeerde scholen, sportverenigingen en woonwijken.

VERVOER IN SCHIEDAM

Schiedam bereikbaar

Mobiliteitsproblemen leiden tot veel ergernis en economische schade. De SP is voor een bereikbare stad, zowel de vervoersnetten binnen de gemeente als de aanvoerwegen van en naar Schiedam dienen optimaal te zijn. Mobiliteitsproblemen zijn vaak niet alleen met extra asfalt te verhelpen. Het verbeteren van de mobiliteit is volgens de SP een combinatie van aaneensluitende maatregelen.

Autoluw waar kan

Als we de doorstroming in het verkeer willen verbeteren moeten we het niet-noodzakelijke gebruik van de auto ontmoedigen. Met name de korte autoritjes binnen de gemeentegrenzen kunnen vaak worden vervangen door aantrekkelijke alternatieve vormen van vervoer. Het heeft onze voorkeur de binnenstad en nieuwe woongebieden autoluw te maken. Autoluw betekent niet autovrij. De SP is geen anti-autopartij, de gehele gemeente dient per auto bereikbaar te zijn voor hen die van een auto afhankelijk zijn.

Openbaar vervoer als alternatief

Een goed openbaar vervoer is noodzakelijk, vooral voor diegenen die een auto niet kunnen bekostigen en vanwege het milieu. Helaas worden veel nieuwe wijken vooral ingericht op de auto en wordt openbaar vervoer pas te laat aangelegd en vormt zelden een goed alternatief. De SP wil het OV verder stimuleren door naast het gratis zijn voor 65-plusser dit ook te doen voor jongeren en minima. Daarmee stijgt ook de bezettingsgraad en worden ‘lege’ bussen teruggedrongen. Ook moeten toekomstige wijkuitbreidingen in eerste instantie ingericht worden op OV-gebruik.

Slimmer parkeren

De meeste Schiedamse woonwijken zijn gebouwd in een periode waarin het niet gebruikelijk was om per huishouden twee personenauto’s en een bedrijfsauto voor de deur te parkeren. De binnenstad dateert uit de dagen van voor de paardentram, en weet het door innovatie en welvaart gegroeide autobezit met moeite te verwerken. Een complex parkeerbeleid is dan ook vrijwel onvermijdbaar. Daar waar het mogelijk en op redelijke wijze betaalbaar is wil de SP dat parkeergarages worden gerealiseerd, bij voorkeur ondergronds.

Geen A4 Midden Delfland

De SP is voor het oplossen van mobiliteitsproblemen en is daarbij niet principieel tegen de aanleg van wegen. De SP is echter tegen de aanleg van de A4 Noord zolang het niet aannemelijk kan worden gemaakt dat de aanleg hiervan tot een structurele oplossing voor de verkeersproblematiek op de A13 zal leiden. Mocht de weg er toch komen, dan pleiten wij gezien de waarde van het landschap voor een inpassing waarbij wij de weg niet kunnen zien, horen of ruiken.

ZORG EN WELZIJN IN SCHIEDAM

Maatschappelijk ondersteunen

De gemeente Schiedam is sinds 1 januari 2007 belast met de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeenten in Nederland ontvangen onvoldoende middelen van het Rijk om iedereen die dat nodig heeft voldoende ondersteuning te geven. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de gemeente Schiedam geld aan de WMO overhoudt. De SP pleit voor een uitvoering van een beleid waarbij iedereen die dat nodig heeft gelijkwaardige, betaalbare, bereikbare en kwalitatieve zorg en ondersteuning kan krijgen. Professionele hulpverleners doen belangrijk werk en mogen niet worden wegbezuinigd door ze te vervangen door goedkopere alpha-hulp of vrijwilligers. De SP wil daarom dat de gemeente niet het werk uitbesteed, maar een duidelijke sturende rol speelt bij de uitvoering en samenwerking tussen zorg- en welzijnsinstellingen. Daarbij is extra inspanning nodig om kwalitatief hoge maar kleinschalige zorg te realiseren.

Thuiszorg is geen schoonmaken

Het is belangrijk dat ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Het is daarom van belang dat iedereen die het nodig heeft goede thuiszorg krijgt en niet opeens opgescheept zit met alleen een schoonmaker. Deze zorg moet laagdrempelig zijn zonder hoge eigen bijdragen. Stopwatch-zorg en bureaucratie moeten plaats maken voor persoonlijke interactie. De indicatiestelling dient bij de mensen thuis te gebeuren door mensen die dit kunnen beoordelen. Daarom wil de SP ook af van de Europese aanbesteding van zorg- en welzijnsdiensten.

Zorg voor onze dak- en thuislozen

In ons rijke land is er nog steeds sprake van een groot aantal dak- en thuislozen. Dat is in Schiedam en de omliggende regio niet anders. Wij hebben de maatschappelijke plicht deze mensen op te vangen, zorg te bieden en te begeleiden naar een vaste baan en een vast woonadres. Ook tijdelijke thuisloosheid onder weggelopen jongeren, mishandelde vrouwen en slachtoffers van echtscheidingen moet worden aangepakt. Het feit dat Vlaardingen voor de regio de opvang regelt, neemt niet weg dat Schiedam zelf hier ook een verantwoordelijkheid heeft. Wachtlijsten voor opvang dienen te verdwijnen.

CULTUUR IN SCHIEDAM

Koester historisch Schiedam

Ons stadsgezicht is bijzonder en verdient bescherming. Vooral de oude binnenstad behoort zijn historisch karakter te behouden en in bepaald opzicht weer terug te krijgen. Maar ook bijzondere gebouwen uit onder meer de wederopbouw periode of van kenmerkende architecten mogen niet zomaar ten prooi vallen aan de slopershamer. Daarnaast hoort de historische collectie van Schiedam een eigen plek te hebben.

Kunst in beeld

Schiedam is bij uitstek een cultuurstad met veel aandacht voor kunst en kent vele galerieën. In de profilering naar buiten moet dat een belangrijke plek krijgen en behouden. De SP wil dat bestaande leegstand vaker dan voorheen wordt benut om kunstenaars en hun activiteiten een plaats te geven.

Een plek voor jongerencultuur

Schiedam kent buiten het verenigingsleven zeer weinig plekken waar jongeren terecht kunnen. De SP wil daarom dat Schiedam een heus jongerencultuurcentrum krijgt waar spel-, muziek- en dansactiviteiten kunnen plaatsvinden.

Beter bioscoopaanbod

Schiedammers missen een bioscoop dicht bij huis en gaan noodgedwongen naar andere plaatsen als Rotterdam. De SP wil dat Schiedam een volwaardig bioscoopaanbod krijgt. Dat komt ook ten goede aan de horeca in de stad.

Een gevarieerd uitgaansleven

De lokale overheid dient zich in te spannen om een zo gevarieerd mogelijk uitgaansleven te creëren. Onbegeleide kinderen onder de 16 jaar moeten uit de reguliere horeca gemeden worden, ondermeer door alternatieven voor de jongere jeugd te bieden. Alcoholgebruik op jonge leeftijd zal worden bestreden.

MILIEU IN SCHIEDAM

Duurzaam Schiedam

In Schiedam alleen gaan wij de huidige mondiale energie- en klimaatcrisis niet oplossen. Wij dragen echter wel de verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen aan een duurzame en schone wereld zodat we in onze behoefte voorzien zonder dat de toekomstige generaties gebrek zullen hebben aan grondstoffen en energie. Met grondstoffen die schaars zijn of op kunnen raken dient verstandig te worden omgegaan. De opnamecapaciteit van de atmosfeer heeft grenzen, wij zullen daarom terughoudend moeten zijn met de uitstoot van bepaalde stoffen. De SP streeft naar een duurzaam gemeentelijk inkoopbeleid van 100% voor het eind van de raadsperiode. Ook dient de gemeente, waar het kan, vermindering van de CO2 uitstoot te stimuleren.

Starten met energiebesparen

Gemeente en woningcorporaties zullen samen moeten werken om woningen beter te isoleren. Ook zullen eigenwoningbezitters, bij voorkeur via Verenigingen van Eigenaren, moeten worden aangemoedigd om energiebesparende maatregelen toe te passen. Bij de stedenbouwkundige opzet van nieuw in te richten buurten zal extra aandacht komen voor de zoninval en de richting en hoek van het dak voor optimaal rendement bij plaatsing van zonnepanelen. Daar waar mogelijk moet onderzocht worden in hoeverre Koude-Warmte-opslag rendabel kan worden toegepast. Ook moet onderzocht worden of mogelijke restwarmte van ondermeer industrie nuttig kan worden gebruikt.

Gezonde lucht

Nederland behoort tot een van de sterkst vervuilde gebieden ter wereld als het gaat om stikstofdioxode en Schiedam is geen uitzondering. Ook andere vormen van luchtverontreiniging scoren hier hoog en overschrijden op sommige plaatsten de toegestane norm. Dit is onaanvaardbaar slecht voor de gezondheid van Schiedammers en de luchtkwaliteit in Schiedam moet dan ook snel beter. Om te beginnen moet eindelijk serieus werk worden gemaakt van de uitvoering van het ‘Actieplan luchtkwaliteit Schiedam 2007 – 2010.’ Daarnaast moet niet langer gewacht worden op regionale plannen, maar moet Schiedam zelf het initiatief nemen om samen met buurtgemeenten en provincie de gezamenlijke bronnen van luchtverontreiniging, vooral verkeer en industrie, aan te pakken.

Weg met asbest

De verwerking en het gebruik van asbest heeft tot nu toe mondiaal al tienduizenden mensenlevens gekost. De komende jaren zullen nog duizenden anderen komen te overlijden aan de gevolgen van asbestgerelateerde kanker. In veel objecten in de leefomgeving zit nog steeds asbestcement verwerkt. Wanneer we bewust worden van de aanwezigheid van asbest kan het gevaar worden beperkt. Hiervoor wil de SP dat de gemeente een inventarisatie maakt van alle gemeentelijke en niet gemeentelijke gebouwen en aansluitend een asbestverwijderingsplan opstelt.

NATUUR IN SCHIEDAM

Natuur in de stad

(Bijzondere) bomen, planten en dieren verdienen een plaatsje in de buurt. Bij het vormgeven van de omgeving is het noodzaak hier rekening mee te houden. Flora en fauna in de directe omgeving geeft een esthetische, psychologische en educatieve meerwaarde. Waar mogelijk willen we kleine stadsparkjes creëren, eventueel met kinderspeelplaats. Dit zou bijvoorbeeld op braakliggend of ongebruikte grond kunnen, zelfs als dit maar tijdelijk zou zijn in verband met toekomstige bebouwing. Wij zien echter de mens als maat der dingen, en dus het welzijn van de mens als uitgangspunt bij het vormgeven van de omgeving. Openbaar groen mag niet de (verkeers)veiligheid in gevaar brengen. Overlast van (huis)dieren en ongedierte dient ten gunste van de volksgezondheid en het woongenot te worden bestreden.

Plek voor volkstuinen

De SP hecht bijzondere waarde aan het recreatieve en sociale belang van volkstuincomplexen. Volkstuinen kunnen tevens een extra groen karakter toevoegen aan het stedelijke gebied. De SP is voor het behoud van het huidige oppervlak voor volkstuinrecreatie. Als volkstuinen om wat voor reden op een bepaalde locatie dienen te verdwijnen, dient een evenredig aantal vierkantemeters aan volkstuinen binnen het stedelijke gebied te worden gecompenseerd. Volkstuinverenigingen hebben echter ook een taak tegenover de omgeving. Volkstuincomplexen hebben zich te gedragen als stadsparken en dienen als zodanig openbaar, toegankelijk en uitnodigend te zijn.

Zorg voor dierenwelzijn

Naast een actief milieubeleid moet ook het dierenwelzijn op de agenda van de gemeente staan. Zo moeten werkzaamheden die dieren kunnen verstoren, zoals bomenkap, rietsnijden en het uitbaggeren van sloten, niet plaats vinden in het voorjaar en het broedseizoen. Niet commerciële organisaties zoals het dieren-asiel, dierenambulances en andere dieropvangcentra dienen door de gemeente (financieel) te worden ondersteund. Ook voor de opvang van gewonde en zieke dieren draagt de gemeente zorg.

Eindredactie: Programmacommissie 2009/2010

U bent hier