h

Cobouw: Lage lening goed voor werk aan particuliere huizen

28 april 2009

Cobouw: Lage lening goed voor werk aan particuliere huizen

Cobouw • Laagrentende leningen blijken in Schiedam een succesvol middel om het particuliere woningbezit op te knappen.

Vorige week werd via de gemeente de duizendste lening sinds 2004 aangevraagd bij de Stichting Stimuleringsfonds Nederlandse Gemeenten (SVn). Schiedamse particuliere woningeigenaren hebben de afgelopen vijf jaar 17 miljoen euro geïnvesteerd in groot onderhoud. Daarnaast heeft ook een groot aantal huiseigenaren het achterstallig onderhoud weggewerkt zonder lening. Deze groep heeft naar schatting 7 miljoen euro geïnvesteerd. De leningen met een gemiddelde rente van 1,5 procent zijn nadrukkelijk bedoeld voor groot onderhoud aan het casco. "Het gaat om schilderwerk, het herstellen of vervangen van daken, werk aan funderingen, kozijnen en lateien", aldus projectleider Ruud van Workum. Het meeste werk wordt gedaan door aannemers uit de regio. "Dit project is goed voor de werkgelenheid. Met de crisis in de bouw in hun achterhoofd zie je dat nu ook andere gemeenten overwegen deze werkwijze te gaan toepassen", zegt Van Workum.

Actieve aanpak

De particuliere woningverbetering ging vijf jaar geleden in Schiedam van start voor 2800 woningen in drie oude wijken. In 2005 kwamen daar nog eens 1400 woningen bij. Eind 2008 wees de gemeente opnieuw 1000 woningen in de oude wijken aan en werd het project uitgebreid met 400 woningen in de binnenstad. Deze 5600 woningen vormen de zogenoemde 'actieve aanpak', waarbij een servicepunt de huiseigenaren bijstaat met hulp en advies en het selecteren van de aannemer. Daarnaast bestaat een passieve aanpak voor ongeveer 2300 woningen. Wethouder Yorick Haan is enthousiast. "Schiedam bewijst dat het werken met een goedkope lening effectief is. Eigenaren zijn geholpen en houden tegelijkertijd zelf de verantwoording voor het onderhoud van hun woning. Deze aanpak werpt vruchten af." SVn-directeur Elly van Sluis ziet Schiedam als koploper in de aanpak van bestaande woningen.

U bent hier