h

"Goed naar ze luisteren, veel met ze praten, en bovenal heel veel van ze houden."

26 september 2008

"Goed naar ze luisteren, veel met ze praten, en bovenal heel veel van ze houden."

SP-raadslid Wijbrand BoonHet Schiedams SP-raadslid Wijbrand Boon hield tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 25 september een warm en gevoelig pleidooi voor de omgang met jongeren in Schiedam.

De cijfers over Schiedam laten zien dat er nog veel werk te verzetten is. Een hoge jeugd werkeloosheid, veel laagopgeleide jongeren, en veel overlast door jongeren. "Niet vreemd," vind Boon, als je naar de oorzaken kijkt. "Daar helpen geen hard optreden of pesterijen met Mosquito’s aan," aldus Boon. "Met zulke jeugd moet je in gesprek, daar moet je naar luisteren, die moet je aanmoedigen, en waar mogelijk helpen met opleidingen, banen en stages," vervolgt hij zijn pleidooi verder. "De jeugd heeft de toekomst, als je niet naar de toekomst kijkt, heb je geen toekomst."

Docent Boon wist de juiste snaar te raken en gaf tussendoor nog een lesje Nederlands door te stellen dat Engelse termen niet in een Nederlands raadsstuk thuis horen, en liet hij zien dat er op verschillende wijze naar de cijfers in het stuk gekeken kan worden. Je kunt iets de 6e plaats noemen, maar wanneer dan blijkt dat het van de 345 de 6e van onderen is kijk je toch opeens heel anders tegen die 6e plaats aan. "Als wij de Schiedamse jeugd van de 337e plaats naar het landelijk gemiddelde of hoger willen helpen zullen we er heel hard voor moeten werken, goed naar ze luisteren, veel met ze praten en vooral, dat is misschien wel het belangrijkst, veel van ze houden."

Boon betoogde verder dat het met verreweg de meeste jongeren in Schiedam wel goed gaat en dat veel jeugd heel positief bezig is. Als voorbeeld noemde Boon de jongeren van Jong Geluid, een groep jongeren die de gemeenteraad en het college gevraagd en ongevraagd van advies gaan voorzien.

Wijbrand Boon was de hele avond goed op dreef voor de jongeren in Schiedam. Later op de avond wist het SP-raadslid de verkeersonveiligheid bij basisscholen op de politieke agenda te krijgen door aan te kondigen in de volgende commissievergadering dit onderwerp te willen bespreken.

U bent hier