h

AD: Schiedam maakt zich op voor strijd tegen graffiti

4 september 2008

AD: Schiedam maakt zich op voor strijd tegen graffiti

AD Rotterdams Dagblad • Het grote offensief tegen ontsierende graffiti in Schiedam dat wethouder Yorick Haan vorige maand heeft aangekondigd, begint binnen een paar weken. ,,We gaan heel Schiedam schoonmaken,'' zegt toezichthouder Leon Verzijden.

Het Schiedams college wil de strijd met de bekladdingen aanbinden omdat de stad vol zit met graffiti. Ook het wildplakken is een doorn in het oog van de bestuurders.

Eerst wordt de binnenstad aangepakt, daarna zijn de overige wijken aan de beurt voor een 'nulreiniging'. Dit zal zeker tot in het eerste kwartaal van volgend jaar plaatsvinden. Uit een globale inventarisatie blijkt dat 7800 vierkante meter onder de graffiti zit. Na deze grote schoonmaakactie zal een team dagelijks nieuw gespoten graffiti van de muren verwijderen. Het snelle weghalen van de bekladdingen moet spuiters ontmoedigen. Verzijden: ,,We willen Schiedam schoon hebben.'' Voor het reinigen van historische panden wordt een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd om schade aan de monumentale gebouwen te voorkomen.

Het college wil de graffitispuiters voortaan hard aanpakken door ze aansprakelijk te stellen voor de schade. Een digitaal registratiesysteem moet daarbij helpen. Alle meldingen van bekladdingen komen in het systeem terecht, voorzien van foto's. Daarover zijn afspraken gemaakt met toezichthouders van woningcorporatie Woonplus, de lichtblauwe brigade en bedrijven in de stad. Naar verwachting is het registratiesysteem eind dit jaar in de lucht.

Aan de hand van de stijl van de graffiti of de tag (handtekening) kunnen de graffitispuiters herkend worden. Elke spuiter heeft zijn eigen handtekening. ,,Het is een klein groepje,'' weet Verzijden.

Spuiters krijgen dan – waar mogelijk – de schoonmaakrekening gepresenteerd. ,,We gaan naar de politie en stellen de graffitispuiters aansprakelijk.''

De gemeente wil verder plekken aanwijzen waar wél graffiti gespoten mag worden. Daarbij wordt gedacht aan een aantal bruggen en onderdoorgangen, die in het beheer van de gemeente zijn.

Zo krijgen de kunstenaars onder de spuiters de kans hun werk te vertonen.

De graffiti en het wildplakken houden de gemoederen in Schiedam al een hele tijd bezig. Burgemeester Verver is eerder dit jaar met collega Tjerk Bruinsma bij metrostation Vijfsluizen de boel gaan schoonmaken.

U bent hier