h

Cobouw: Schiedam eist geluidsschermen

24 augustus 2008

Cobouw: Schiedam eist geluidsschermen

Rotterdam Airport op de kaartCobouw • Peter de Lange • Als compensatie voor toenemende geluidsoverlast, eist de gemeente Schiedam van minister Eurlings (verkeer) geld voor extra geluidsschermen langs de A20 en de spoorbaan richting Den Haag. Ook de gemeente Lansingerland wil uit vrees voor meer lawaai nieuwe geluidsschermen langs de doorgaande wegen. Beide gemeenten krijgen steun van de fracties van CDA, PvdA en SP in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Schiedam en Lansingerland vrezen in de nabije toekomst meer hinder te zullen ondervinden van Rotterdam Airport. Naar verwachting zal minister Eurlings de Rotterdamse luchthaven komend najaar een uitbreiding van het aantal vluchten met 3000 toestaan. Vanaf Rotterdam vertrekken dan jaarlijks voortaan ongeveer 25.000 vliegtuigen. Schiedam en Lansingerland liggen in het verlengde van de start- en landingsbanen. Inwoners van beide gemeenten klagen nu al over geluidshinder.
Behalve meer vliegtuiglawaai, krijgt Schiedam binnenkort ook meer verkeerslawaai en geluidsoverlast van het treinverkeer te verduren.

A4
De stad wil de garantie dat er maatregelen worden getroffen om het lawaai dat het gevolg zal zijn van de voorgenomen spoorverdubbeling op het traject Rotterdam-Den Haag op te vangen.
Een andere bron van zorg is de aanleg van de A4 door Midden-Delfland. Hoewel er nog steeds geen concrete uitvoeringsplannen liggen voor dit al veertig jaar voortslepende project, houdt Schiedam er rekening mee dat de snelweg er binnen afzienbare tijd komt. Vooral Schiedam-Noord, waar de helft van de bevolking woont, zal dan extra lawaai over zich heen krijgen.
Schiedam en Lansingerland mogen niet de dupe worden van de op stapel staande uitbreidingen van de infrastructuur, menen de Statenfracties van SP, CDA en PvdA. In schriftelijke vragen dringen zij er bij gedeputeerde Van Heijningen (milieu) op aan dat die bij minister Eurlings pleit voor compensatie in de vorm van geluidsschermen. De SP heeft aangekondigd zich bovendien te zullen verzetten tegen de uitbreiding van het aantal vluchten op Rotterdam Airport.

U bent hier