h

AD: Schiedam wordt volledig graffiti-vrij

1 augustus 2008

AD: Schiedam wordt volledig graffiti-vrij

SP-wethouder Yorick HaanAD Rotterdams Dagblad • De Schiedamse wethouder Yorick Haan (SP) weet het zeker: in Schiedam is graffiti over een tijdje nog een vervelende herinnering. Heel Schiedam zal graffiti-vrij worden, belooft Haan. Allereerst zal er in Schiedam een 'nulreiniging' plaatsvinden: álle vormen van graffiti worden in de stad verwijderd. Dit kost zo’n 50.000 euro. Daarna zal een team alle nieuw gespoten graffiti dagelijks van de muren halen. Haan: "We verwachten dan zo’n vijf tot tien meldingen per dag. Het is dan een kwestie van bijhouden."

Twee bedrijven houden zich met deze anti-graffiti operatie bezig: een bedrijf richt zich op de graffiti op normale gebouwen, terwijl een ander gespecialiseerd bedrijf monumentale panden reinigt. Want schade aan bijzondere huizen in Kethel of in het centrum moet te allen tijde worden voorkomen.

Daarnaast worden alle 'tags' (handtekeningen) en 'pieces' (grote werkstukken) gefotografeerd om de reinigingskosten later op de daders te verhalen. Door deze harde en consequente aanpak verwacht Haan dat het aantal dagelijkse meldingen snel zal dalen. "Omdat het dan gewoon niet meer leuk is om in Schiedam graffiti te spuiten." Dezelfde aanpak geldt ook voor wildplakkers.

Tegelijkertijd wil Haan aanspraken maken met organisaties als Rijkswaterstaat, Eneco, KPN en NS. Zij kunnen inhaken en meedoen aan het contract dat Schiedam met de twee bedrijven heeft gesloten. Een eerste gesprek met Rijkswaterstaat, die aan de Rotterdamse wethouder Bolsius begin dit jaar vertelde de aanpak van graffiti niet als een prioriteit te zien, heeft al plaatsgevonden. Haan daarentegen denkt dat hij wél kan slagen Rijkswaterstaat over de streep te krijgen. En hierdoor zou ook bijvoorbeeld het Vijfsluizenviaduct weer hagelschoon moeten worden.

U bent hier