h

Schiedam pakt overbewoning aan, maar regering moet óók aan de slag

18 juni 2008

Schiedam pakt overbewoning aan, maar regering moet óók aan de slag

SP-wethouder Yorick HaanDe gemeente Schiedam voert sinds kort een stringent beleid om het aantal kamerverhuurbedrijven terug te dringen en te spreiden. Door de komst van een groot aantal tijdelijke arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa naar Schiedam werd het nodig om de overbewoning die dit veroorzaakt aan te pakken. SP-wethouder Yorick Haan vraagt hiervoor meer aandacht op landelijk niveau. Tijdens de arbeidsmigrantentop, die op donderdag 19 juni wordt gehouden in Den Haag, zal hij de Schiedamse boodschap overbrengen aan minister Donner. Haan zal tijdens deze bijeenkomst ook deelnemen aan een forumdiscussie, waarin hij de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus vervangt.

In Schiedam is nu een vergunning vereist voor het starten van een kamerverhuurbedrijf. In buurten waar zich al problemen voordoen op het gebied van leefbaarheid wordt deze vergunning geweigerd. Verder wordt het niet toegestaan dat een kamerverhuurbedrijf zich vestigt in een portiek- of flatwoning. Deze vergunningplicht geldt al vanaf de verhuur van één kamer. Het interventieteam ziet toe op de handhaving van deze vergunningplicht.

Schiedam dringt er bij de regering op aan nu ernst te maken met de aanpak van malafide uitzendbureaus die de tijdelijke arbeidsmigranten vaak onder erbarmelijke omstandigheden laten werken en huisvesten. Een deugdelijke certificering is een eerste stap. Voorts moeten er regionale meldpunten komen waar de arbeidsmigranten met hun klachten terecht kunnen en waar die klachten ook op adequate wijze worden afgehandeld. Een lijst van niet-gecertificeerde uitzendbureaus moet openbaar worden gemaakt –ook in de talen van de tijdelijke arbeidsmigranten. Schijnconstructies van ZZP’ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) die ver onder het minimumloon werken, moeten worden aangepakt.

Met andere gemeenten uit de regio zal Schiedam een convenant sluiten met de bonafide uitzendbureaus om huisvesting, rechtspositie, voorlichting en een basispakket aan inburgering op een goede manier te regelen voor de tijdelijke arbeidsmigranten uit de Midden- en Oost-Europese landen.

U bent hier