h

MW: Muziektent Kabaal bijna afgebroken

16 mei 2008

MW: Muziektent Kabaal bijna afgebroken

Kabaal op de kaartMaasstad Weekbladen • door Frank Willemse • ‘Strik je veters, breek de tent af!’ Handen gaan ritmisch de lucht in als als rapper Sticks van Opgezwolle, het publiek vraagt deze zin te herhalen. ‘Breek de tent af’. Bijna letterlijk. Weet dit publiek soms van de plannen om het muziekpodium te slopen?

Volgens wethouder Groene is sloop van de muziekkoepel ‘een reële overweging’? Keiharde teksten en beats door de mannen uit Zwolle, afgevuurd vanuit de Plantageschelp.

‘Rotterdam en Schiedam’ zegt de frontman als een mantra. Het bewijs dat Kabaal een volwassen, urban festival is.

Bleef het publiek vroeger de gehele dag op een festivalterrein, nu neemt elke groep haar eigen publiek mee.

Bij Sticks & Rico (Opgezwolle) opvallend veel voetbalsupporters en hiphoppers, bij Van Kantoen veel rockers en juist weer veel ‘artistieks’ bij de intellectuele dub/electro van het Franse duo Braindamage.

En natuurlijk veel modejunkies bij de modeshow en feestbeesten bij de afsluiting met de Amsterdamse skaband Beatbusters.

Was dan alles even leuk? Natuurlijk niet. Maar Kabaal dat nu op eigen benen staat -niet meer gesponsord door de SP Rood- haalde gemakkelijk de subsidie-eis van tweeduizend bezoekers. Al op vrijdagavond stroomde podiumcafé De Grauwe Hengst aan de Lange Haven vol en warm met zes lokale bands. Waarvan de winnaar, Spartaco, nipt won van (weer tweede) JIP uit Vlaardingen.

Daarmee mocht het Schiedamse Spartaco (Indie Rock) Kabaal openen. En daar namen ze het van. Spartaco opende het festival meteen met een enthousiaste set. Gitarist Job speelde een thuiswedstrijd, want hij groeide zelf op in deze buurt.

Volgens wethouder Yorick Haan (zelf ex-drummer) was de band een terechte winnaar door de volwassen uitstraling en een flinke dosis podiumervaring.

Zo stond dat tenminste in het juryrapport.

Naast muziek hing er in het Kunstpark (achter het podium) een meer artistieke sfeer. Met lounge, een grafittimuur en toneel. Daar trad Utile Dulci in de middag op met het gekostumeerde blijspel: ‘de knecht van twee meesters’.

Een hoofdrol was hier weggelegd voor een 96-jarige(!) Schiedamse amateuractrice. Jammer, dat speaker Wouter van der Kemp het stuk ‘wegblies’ met zijn aanstellerige aankondigingen voor het grote podium.

Als het aan de bezoekers ligt dus volgend jaar graag weer een Kabaal in de Plantage. En dan één met net zulk lekker weer als deze editie.

U bent hier