h

Multimedia-rondleidingen Boon unaniem gesteund

5 februari 2008

Multimedia-rondleidingen Boon unaniem gesteund

Wijbrand BoonTijdens de vergadering van de gemeenteraad van afgelopen donderdag deed SP-raadslid Wijbrand Boon het voorstel om voortaan multimedia-rondleidingen via de website ontdekschiedam.nu aan te bieden. Het voorstel kon rekenen op raadsbrede steun.

Direct nadat Boon zijn voorstel toelichtte werd al duidelijk dat er brede steun was voor het voorstel. Vragen over de financiële onderbouwing werden helder beantwoord door Boon en wethouder Siljee, waardoor ook de laatste twijfelaars over de streep werden getrokken.

Volgens Boon hoeft het uitvoeren van zijn voorstel nauwelijks geld te kosten, omdat leerlingen van het Grafisch Lyceum in Rotterdam er belangeloos mee aan de slag willen voor een afstudeerproject. Wethouder Siljee liet daarop weten dat de financiering geregeld moet kunnen worden binnen de voor stadspromotie gereserveerde budgetten.

Het voorstel van SP'er Wijbrand Boon leest u hieronder.


Initiatiefvoorstel multimedia-rondleidingen

Over de uitbreiding van de website ontdekschiedam.nu met multimedia-rondleidingen

Schiedam kent een rijke historie. Een historie die niet alleen zichtbaar is in een historische binnenstad, of wat daarvan over is, maar ook een historie in nijverheid en kunsten die Schiedam, mede, hebben gemaakt tot de aantrekkelijke stad die het nu is.

Voor wie met de historie van de stad wil kennismaken zijn er meerdere mogelijkheden. Dit initiatief gaat over een uitbreiding van die mogelijkheden.

Het is al mogelijk om de stad te bezichtigen middels een wandeling die in een gidsje beschreven staat. Zulke wandelingen bestaan op allerlei terrein al vele jaren. Ze geven weliswaar informatie, maar die is gericht op mensen die gewend zijn informatie te putten uit geschreven bronnen. Iedereen weet dat zulke informatieverstrekking steeds meer verdrongen wordt door andere media.

Er zijn ook door vrijwilligers van de VVV begeleide rondleidingen, die hebben als nadeel dat je ze van te voren moet bespreken, en je als antwoord op de vraag: "wat zullen we vandaag eens doen?" niet kunt zeggen: "laten we Schiedam eens bekijken"

Het idee van dit initiatief is om de website "ontdekschiedam.nu" uit te breiden met de mogelijkheid om via een toepassing, naast een aantal standaard rondleidingen met thema’s als 'literatuur', 'molens' en 'jeneverhistorie', zelf een rondleiding samen te stellen langs de vele bezienswaardigheden in Schiedam, en om deze rondleiding vervolgens te koppelen aan audiofragmenten, en eventueel gps-informatie, die gratis door de website verstrekt worden.

De toegevoegde waarden zijn niet alleen de onmiddellijke beschikbaarheid en de modernere manier, maar ook de mogelijkheid om geluidsfragmenten, te denken valt hierbij aan historische achtergrondgeluiden en historische toespraken e.d., toe te voegen die anders niet tijdens een rondleiding te beluisteren zouden zijn.

Het Grafisch Lyceum Rotterdam heeft toegezegd dat studenten van de 'Mediafactory' aan dit project willen werken als afstudeer project. Ze moeten natuurlijk wel gefaciliteerd worden. De medewerking van het stadsarchief en mogelijk andere bezitters van geluidsfragmenten is hierbij, vanzelfsprekend, noodzakelijk.

Als voorbeeld schets ik U het volgende:

U heeft gekozen voor een literaire wandeling, aangekomen bij het café waar Lucebert placht te komen hoort U, gemengd met achtergrond geluiden die U een indruk geven in de kroeg aanwezig te zijn, een interview met iemand die zich het bezoek van Lucebert herinnert, gevolgd door een gedicht of ander fragment dat Lucebert zélf voorleest.

Tot slot vermeld ik dat deze rondleidingen met de aanvulling van een verwerkingsopdracht in feite kant en klare CKV-opdrachten voor het voortgezet onderwijs kunnen vormen.

Wijbrand Boon
SP Schiedam
30 januari 2008

U bent hier