h

AD: Schiedam legt wildgroei kamerverhuur aan banden

8 februari 2008

AD: Schiedam legt wildgroei kamerverhuur aan banden

Yorick HaanAD Rotterdams Dagblad • In buurten met veel overlast komen geen nieuwe kamerverhuurbedrijven. Dat geldt voor het centrum en de wijken West en Zuid. De gemeente Schiedam komt met een zogeheten 'overbewonings-indicator' in de strijd tegen de overlast.

De gemeente heeft daarvoor een 'overbewoningsscore' ingesteld. Dat is een indicator op basis van een aantal factoren zoals overlast, zwerfvuil en inbraken. Deze rollen uit het tweejaarlijks leefbaarheidsonderzoek van het Grotestedenbeleid. In buurten die er slechter voorstaan dan het gemiddelde in Schiedam zijn geen kamerverhuurbedrijven meer toegestaan.

Enkele wijken zuchten onder de overlast. Het aantal kamerverhuurbedrijven is de laatste tijd flink gegroeid door de toename van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. De gemeente schat het aantal bedrijven op tweehonderd.

Gevaarlijke en onhygiënische situaties komen voor. "Dat is riskant voor zowel de kamerbewoners alsook de buurtbewoners," stelt wethouder Yorick Haan.

Voor de overige wijken geldt een bovengrens van tien procent. Dat wil zeggen als het aantal slaapplekken van kamerverhuurbedrijven boven tien procent van het aantal mensen in de wijk uitkomt, dan krijgt het bedrijf geen vergunning. Voor portiek- en flatwoningen geldt dat er sowieso geen kamerverhuur mag plaatsvinden. 'Dit woningtype is niet geschikt voor intensieve bewoning,' stelt de gemeente. "Die tien procent is een gevoelsmatige grens," zegt wethouder Haan.

Bestaande kamerverhuurbedrijven krijgen een maand de tijd een vergunning bij de gemeente aan te vragen. De vergunningsplicht voor het omzetten van een woning naar een kamerverhuurbedrijf gaat in per 1 april. Het interventieteam controleert of de bedrijven de verplichte vergunningen hebben.

De gemeenteraad buigt zich volgende maand over de aanpak van overbewoning.

U bent hier