h

AD: Aanpak vertraging inburgeraars

4 februari 2008

AD: Aanpak vertraging inburgeraars

AD Rotterdams Dagblad • De gemeente Schiedam denkt de achterstand van de instroom van inburgeraars in inburgeringstrajecten nog begin dit jaar te hebben weggewerkt. Er zijn weliswaar minder allochtonen met een cursus gestart, maar dit jaar kan de inhaalslag worden gemaakt. Dat stelt het Schiedamse college van burgemeester en wethouders.

Het aantal inburgeraars in Schiedam wordt geschat op 9700 personen, van wie 2200 inburgeringsplichtigen. Vorig jaar zijn 310 inburgeraars begonnen met een cursus in het kader van de nieuwe Wet Inburgering. Voor 2007-2008 moet Schiedam jaarlijks 420 trajecten starten. Dat is zo afgesproken met het rijk.

In Schiedam is in juni vorig jaar de aanbesteding van de inkoop van de inburgertrajecten afgerond. ‘Het is daarom ook niet meer dan logisch dat er in 2007 minder inburgeraars zijn gestart dan normaal afgesproken. Met de afgesloten contracten is daarmee rekening gehouden zodat dit jaar een inhaalslag kan worden gemaakt.’ Dat schrijft het college van b en w in een reactie op de vragen van de SP-fractie.

Volgens de SP worden inburgeraars in Schiedam namelijk ‘van het kastje naar de muur gestuurd’. Ook merkt de SP op dat medewerkers van het Zadkine College hebben aangegeven ‘veel aanmeldingen op de plank’ te hebben, maar dat van de gemeente nog geen begin mag worden gemaakt met een intake. Volgens het college gaat het daarbij vermoedelijk om Rotterdam. ‘In Schiedam zijn er bij Zadkine geen inburgeraars die wachten totdat zij een traject mogen starten.’

Voor nieuwkomers die in de stad komen wonen, geldt dat zij binnen zes weken na vestiging een oproep krijgen voor een intake bij de gemeente. Daar moet duidelijk worden tot welke doelgroep van de Wet Inburgering de inburgeraar hoort.

De gemeente wil overigens een laagdrempelige inburgersite starten met informatie in vier talen, audio-ondersteuning en veel pictogrammen. Verder moet er een aantal inburgerzuilen komen om Schiedamse inburgeraars ‘zo goed mogelijk’ te informeren over de Wet Inburgering en de uitvoering ervan.

U bent hier