h

AD: Probleem met Polen 'groter dan de cijfers'

26 januari 2008

AD: Probleem met Polen 'groter dan de cijfers'

AD Rotterdams Dagblad • Schiedam telt 222 Poolse bewoners. Daarnaast wonen 55 Bulgaren en 27 Roemenen in de Brandersstad. Dat zijn althans de officiële cijfers. "Het probleem is waarschijnlijk groter dan de cijfers," stelt wethouder Yorick Haan (SP).

De schattingen zijn dat tussen de 2000 en 4000 tijdelijke bewoners uit de zogeheten MOE-landen (Midden- en Oost-Europa) in Schiedam vertoeven. Dat stelde Haan tijdens de behandeling van de aanpak van overbewoning en huisvesting van tijdelijke buitenlandse werknemers. Uitzendbureaus en werkgevers kopen en huren steeds vaker huizen om hun werknemers, met name Polen, te huisvesten. 'Meer dan zeven personen in een driekamerwoning is geen uitzondering'.

Van omwonenden komen vaak klachten binnen bij de gemeente. "Er is meer aan de hand dan overbewoning alleen," stelt D66-voorman Marcel Houtkamp. Hij pleit voor een buurtbemiddelaar die Pools spreekt. De gemeente overweegt informatiemateriaal over bijvoorbeeld rechten en plichten en de omgang met elkaar in ‘de eigen taal’ op te laten stellen.

U bent hier