h

AD: A4: 'Minister lijkt zijn kop in het zand te willen steken'

27 januari 2008

AD: A4: 'Minister lijkt zijn kop in het zand te willen steken'

A4 op de kaartAD Rotterdams Dagblad • De Schiedamse afdeling van Milieudefensie en de Vereniging Tegen Milieubederf (VTM) zijn niet verbaasd over het voornemen van minister Eurlings haast te maken met de aanleg van de A4 tussen Schiedam en Delft. "Veel ministers zijn hem al voorgegaan," stellen ze in een gezamenlijk persbericht.

De milieu-organisaties stellen dat Eurlings te boek wil komen te staan als een daadkrachtige, jonge minister. "Iedereen, behalve de minister, weet dat na de aanleg van de A4 in 2020 iedereen vaststaat in de file bij de Beneluxtunnel en dat het geen oplossing is voor de A13 bij Overschie. Daarom is de aanleg geen oplossing voor de verkeersproblematiek in deze regio."

Het zogenoemde 'deltaplan Mobiliteit' van de gemeente Schiedam wordt door VTM en Milieudefensie als enige oplossing van de fileproblemen gezien. Daarin wordt aangegeven dat de mix van onder andere rekeningrijden, versterking van het openbaar vervoer en thuis werken het Midden-Delflandgebied spaart en goed is voor het milieu.

De milieu-organisaties geven aan dat als de rijksweg er dan toch zou komen, de hoeveelheid fijnstof de Europese normen voor de luchtkwaliteit overschrijdt. "Dat is gebleken uit onderzoek van TNO." Daarnaast wordt aan de hand van de nota van Rijkswaterstaat over de veiligheid van de tunnel gesteld dat het dijklichaam te smal is voor ondertunneling en bijna al het groen tussen Vlaardingen en Schiedam zal moeten verdwijnen.

U bent hier