h

Kamer steunt voorstellen busvernieuwingen SP

18 december 2007

Kamer steunt voorstellen busvernieuwingen SP

Bericht van de Tweede-Kamerfractie van de SP • Staatssecretaris Huizinga (Verkeer) moet de projecten voor snelwegbussen en voor een landelijk netwerk voor snelle bussen gaan uitwerken. Een grote Kamermeerderheid steunde moties van SP-Kamerlid Emile Roemer die dit voorstelden. Roemer: "De Kamer dwingt de regering nu om ook innovatieve vormen van openbaar vervoer uit te werken."

Bij de behandeling van de begroting voor Verkeer en Waterstaat diende Roemer een voorstel in om plannen uit te werken om met een landelijke formule voor snelwegbussen te komen. Dit idee is afkomstig is van SP-wethouder Yorick Haan uit Schiedam. Staatssecretaris Huizinga (ChristenUnie) was tegen dit plan, maar nam tot ieders verbazing wél een vergelijkbaar voorstel van haar partijgenoot Anker over dat aanmerkelijk verder ging. Roemer en Anker besloten de handen ineen te slaan, gingen nog een stukje verder en kwamen met een voorstel dat de regering de opdracht geeft om niet alleen met een landelijk plan te komen, maar ook om nu al te beginnen met proeven met de snelwegbus, inclusief haltes aan de snelweg, in de Randstad. Dit plan werd door een grote meerderheid van de Tweede Kamer ondersteund.

Daarnaast stemde de Kamer voor nóg een motie van Roemer voor verbetering van het busvervoer. De SP wil al langer dat er een landelijke formule voor snelle bussen komt. Een eerder initiatief is door de introductie van marktwerking in het openbaar vervoer mislukt. Roemer: "Rapporten geven aan dat een netwerk van snelle bussen wel degelijk kansen heeft. Het is dan ook goed dat dit snel uitgewerkt gaat worden zodat de bus weer een belangrijke plek binnen het vervoer kan krijgen."

De snelwegbus en een landelijk netwerk van snelle bussen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het ontlasten van drukke wegen. De snelwegbus moet vooral bedrijfslocaties langs snelwegen aandoen, waar nu nog geen openbaar vervoer komt. Roemer: "Veel mensen hebben nu geen alternatief voor de auto om op werk te komen. Deze snelwegbus kan daar eindelijk iets aan veranderen."

U bent hier