h

Hamerslag: "Vogelaar ziet ze vliegen"

12 oktober 2007

Hamerslag: "Vogelaar ziet ze vliegen"

Vogelaar maakt Schiedam blij met dode mus

Minister Ella Vogelaar (PvdA)De SP is bang dat er van de uitvoering van het wijkactieplan voor Nieuwland weinig terecht zal komen. Volgens fractievoorzitter Frans Hamerslag draaien de huurders van Woonplus uiteindelijk op voor de financiering van de plannen: "Eerst roept minister Vogelaar dat zij van een aantal probleemwijken krachtwijken wil maken. Dan dwingt ze gemeenten om razendsnel met plannen te komen. Tenslotte wijst ze als het gaat om de financiering van de plannen naar de corporaties. Uiteindelijk zullen dus de huurders kaalgeplukt worden, zodat Vogelaar met de veren kan pronken."

Al jaren investeren de gemeente Schiedam en woningcorporatie Woonplus miljoenen in de wijk Nieuwland. In delen van Nieuwland is er ook een duidelijke vooruitgang te zien. Hamerslag: "Nieuwland ging hard achteruit, dat er om die ontwikkeling te keren fors geïnvesteerd moest worden in de wijk staat als een paal boven water. De SP blijft zich afvragen of de sloop in de wijk zo rigoureus moet zijn, gelukkig is er nu steeds meer aandacht voor het zogenaamde flankerende beleid. Er wordt nu niet meer alleen gedacht in sloop en nieuwbouw, maar er wordt ook gewerkt aan de sociale en sociaal-economische kant van de zaak."

Meer dan veertig wijken
"De SP deelt de mening van Vogelaar dat een versnelling van de aanpak hard nodig is. Het is jammer dat Vogelaar in eerste instantie maar veertig wijken wil aanpakken, want er zijn veel meer wijken waar de verloedering en verpaupering stevig aangepakt moet worden. Gelukkig ziet het college dat ook en staart de gemeente zich niet blind op één wijk. Er wordt geïnvesteerd in de hele stad en wijken als Nieuwland, Groenoord, maar ook Oost krijgen veel aandacht. Er worden ook miljoenen gepompt in particuliere woningverbetering in de oude stadswijken  voorbeeldproject opplussenen in het op een hoger niveau brengen van onderhoud en beheer van straten en groen in de hele stad. Toch is het goed dat de kans om de positieve ontwikkelingen in Nieuwland te versnellen met beide handen is aangegrepen."

Trots op Nieuwland
"Ik ben blij dat het college de kans gegrepen heeft om met de uitdaging van Vogelaar aan de slag te gaan. De manier waarop het college de bewoners van Nieuwland betrokken heeft bij het maken van plannen voor de wijk verdient een grote pluim. Ook de bewoners verdienen een pluim. Hun betrokkenheid is enorm geweest en dat is ook terug te zien in het wijkactieprogramma. De verwachting was dat Vogelaar ook zou zorgen voor financiering en dat ze bij de verdeling van het geld de inhoud en vooral de kwaliteit van de plannen zou meewegen. Dat blijkt niet zo te zijn. Het geld is verdeeld, terwijl er niet eens voor alle wijken plannen gemaakt zijn. Sommige gemeenten hebben zich niets aangetrokken van de deadlines, andere gemeenten hebben niet de moeite genomen om te praten met de mensen in de wijken. Ik ben blij met wethouder Groene en zijn ambtenaren, die hun vakantie hebben uitgesteld om in de zomer door te werken aan de plannen. En ik ben trots op Nieuwland en zijn bewoners, want die zijn in de zomer in grote getale betrokken geweest bij het nadenken over de plannen."

"Vogelaar ziet ze vliegen"
"Vogelaar heeft steeds de indruk gewekt dat ze zou zorgen voor financiering van de wijkactieplannen. Dat zou ook logisch zijn. Als de minister goede sier wil maken met krachtwijken, dan moet ze daar ook in investeren. Nu blijkt dat Vogelaar niet alleen geen rekening houdt met de ideeën uit de wijken, maar ook dat ze eigenlijk helemaal geen geld heeft. Ze heeft nu wel gezegd dat Nieuwland voor de komende tien jaar 44 miljoen euro krijgt, maar dat geld komt niet bij haar vandaan. Dat blijkt uit het akkoord dat de minster met Aedes, de koepel van woningcorporaties, heeft gesloten. Dit akkoord rammelt aan alle kanten. Als ik het akkoord vertaal naar Schiedam komt het op het volgende neer. In eerste instantie wordt er van uit gegaan dat de gemeente met Woonplus onderhandelt en dat de corporatie de 44 miljoen ophoest. Mocht dat om wat voor reden dan ook niet kunnen, dan kan een beroep gedaan worden op een fonds. Om een beroep te kunnen doen op het fonds moet Woonplus woningen verkopen aan het fonds en vervolgens de woningen terug-leasen, een zogenaamde sale-lease-back-constructie. Een bizarre constructie wat mij betreft. Hoe je het ook wendt of keert, de huurders van Woonplus draaien op voor de financiering van het wijkactieplan, zij hebben immers het kapitaal van Woonplus bij elkaar gebracht door elke maand keurig hun huur te betalen. Volgens mij is Vogelaar niet goed wijs, ze ziet ze vliegen!"

Asociale verhuurder
"Naast het feit dat daarmee de huurders in heel Schiedam opdraaien voor de plannen in Nieuwland, waar ook de kopers van de nieuwbouwwoningen van profiteren, betekent dit dat Woonplus zich straks niet meer kan gedragen als sociale verhuurder. Door Woonplus te dwingen zoveel geld bij elkaar te schrapen wordt de sociale verhuurder gestimuleerd om asociale verhuurder te worden. De Nieuwe TuinenWoonplus zal de huren moeten verhogen, meer sociale huurwoningen moeten verkopen, minder betaalbare nieuwbouw kunnen realiseren en minder onrendabele investeringen kunnen doen. Dit is het einde van de sociale volkshuisvesting."

Dode mus
"Het lijkt er op dat Schiedam zich blij laat maken met een dode mus. Wethouder Siljee heeft in een brief aan de minister laten weten blij te zijn met de toekenning van de 44 miljoen euro, maar ik ben bang dat de daadwerkelijke bijdrage nog behoorlijk tegen zal vallen. Het allerergst vind ik het nog wel voor al die mensen die in de zomer hebben gewerkt aan het breedgedragen wijkactieplan. De plannen die zij maakten kosten in de komende tien jaar 90 miljoen euro. De nu toegezegde 44 miljoen is niet eens genoeg om de helft van de plannen uit te voeren en we moeten ook nog maar zien hoeveel daar van terechtkomt. Volgens mij moet de gemeente heel snel weer in gesprek met de wijk om de nu ontstane situatie uit te leggen en al te grote teleurstellingen te voorkomen. Bovendien denk ik dat de gemeente de minister moet laten weten dat we ons grote zorgen maken. Dat we bang zijn dat corporaties hun sociale gezicht zullen verliezen. Ik heb onze wethouder Yorick Haan gevraagd dat met zijn collega’s te bespreken."

U bent hier