h

AD: Weerstand tegen homo’s voor de klas

2 oktober 2007

AD: Weerstand tegen homo’s voor de klas

AD Rotterdams Dagblad • Een derde van alle Schiedamse jongeren zou het vervelend vinden om les te krijgen van een leraar die homo of lesbo is. Onder allochtone jongens ligt de acceptatiegraad nog lager: iets meer dan de helft van deze groep ziet dit niet zitten. Bijna driekwart van hen zegt het ook ‘vies’ te vinden als twee mannen of twee vrouwen met elkaar vrijen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Schiedam onder elfhonderd Schiedamse jongeren van 12 tot 21 jaar. Naast onderwerpen als criminaliteit, veiligheid en sport keken de onderzoekers ook naar homotolorantie.

Autochtone meisjes zijn in het algemeen het tolerantst: 86 procent heeft geen enkel probleem met homoseksuele leraren. Ze vinden het ook bijna allemaal de normaalste zaak van de wereld om homo’s of lesbo’s in de eigen vriendenkring te hebben.

Voor meisjes die allochtoon zijn, liggen de cijfers een stuk lager: veertig procent zegt hier bezwaren tegen te hebben. ,,Daarmee wordt duidelijk dat allochtone jongeren nog altijd een veel traditionelere kijk op de samenleving hebben dan Nederlandse jongeren,’’ concludeert de gemeente Schiedam. ,,Het verschil is zelfs zo groot dan van een verontrustende situatie gesproken moet worden.’’

Schiedam wil nu actie ondernemen. Er is al contact gelegd met de Stichting Rotterdam Verkeert. Deze organisatie verzorgt trainingen en bijeenkomsten over homotolerantie en verstrekt beleidsadviezen.

Naschrift webmaster: In januari 2006 stelde SP-raadslid Sinne Tolsma vragen over de aversie tegen homo's onder jongeren. Hij vroeg toen om in de enquête voor de Jeugdmonitor vragen mee te nemen om de aversie te onderzoeken. De resultaten van dat onderzoek zijn nu bekend geworden.

U bent hier