h

AD: SP kraakt plan voor Nieuwland

26 oktober 2007

AD: SP kraakt plan voor Nieuwland

AD Rotterdams Dagblad • De Schiedamse SP vreest dat van de uitvoering van het wijkactieplan voor Nieuwland weinig terecht komt. Fractievoorzitter Frans Hamerslag stelt op de website van zijn partij dat de huurders van Woonplus op moeten draaien voor de financiering van de plannen.

Hamerslag kraakt het beleid van minister Vogelaar, die probleemwijken wil aanpakken. "Ze wijst naar de corporaties als het gaat om de financiering van de plannen," schrijft hij. "Uiteindelijk zullen de huurders worden kaalgeplukt, zodat Vogelaar met de veren kan pronken."

Volgens Hamerslag ziet Vogelaar 'ze vliegen'. "Ze heeft steeds de indruk gewekt dat ze zou zorgen voor financiering van de wijkactieplannen. Nu blijkt dat Vogelaar niet alleen geen rekening houdt met de ideeën uit de wijken, maar ook dat ze eigenlijk helemaal geen geld heeft. Ze heeft nu wel gezegd dat Nieuwland voor de komende tien jaar 44 miljoen euro krijgt, maar dat geld komt niet bij haar vandaan."

De SP'er vat zijn visie als volgt samen. "In eerste instantie wordt er van uit gegaan dat de gemeente met Woonplus onderhandelt en dat de corporatie 44 miljoen euro ophoest. Mocht dat om wat voor reden niet kunnen, dan kan een beroep gedaan worden op een fonds. Om een beroep te kunnen doen op het fonds moet Woonplus woningen verkopen aan het fonds en vervolgens de woningen terug-leasen. Een bizarre constructie. Hoe je het ook wendt of keert, de huurders van Woonplus draaien op voor de financiering van het wijkactieplan, zij hebben immers het kapitaal van Woonplus bij elkaar gebracht door elke maand keurig hun huur te betalen."

Hamerslag stelt dat Woonplus zich straks niet meer kan gedragen als sociale verhuurder. "Door Woonplus te dwingen zoveel geld bij elkaar te schrapen wordt de sociale verhuurder gestimuleerd asociale verhuurder te worden." Woonplus zal volgens de fractievoorzitter onder andere de huren moeten verhogen en meer sociale huurwoningen moeten verkopen. "Dit is het einde van de sociale volkshuisvesting."

De PvdA in Schiedam neemt het op voor haar minister. "Het is vervelend voor de landelijke SP dat ze vanaf de kant moet toekijken bij een onderwerp dat haar na aan het hart ligt," schrijft de partij in een reactie. "Wij zijn er in elk geval trots op dat er een PvdA-minister is die nu daadwerkelijk iets aan de problematiek van de wijken doet, samen met onze wethouders."

Woonplus reageert niet inhoudelijk op de kritiek vanuit de SP-hoek. Wel wordt aangegeven dat Woonplus in tien jaar 44 miljoen euro extra moet investeren in de wijk Nieuwland. "Woonplus voldoet ruimschoots aan deze taakstelling," luidt de schriftelijke verklaring. "De extra investeringen zijn in het wijkactieplan opgenomen. Daarin staat aangegeven dat Woonplus de komende vijf jaar 91 miljoen in Nieuwland zal investeren. Schiedam krijgt geen geld van de minister. Het zijn de corporaties die investeren."

U bent hier