h

AD: Schiedam trekt extra geld uit voor armoedebestrijding

11 oktober 2007

AD: Schiedam trekt extra geld uit voor armoedebestrijding

AD Rotterdams Dagblad • Schiedam wil jaarlijks een miljoen euro uittrekken voor armoedebestrijding. Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs onder de noemer 'Alle Schiedammers tellen mee' plannen gepresenteerd om de armoede in de Brandersstad te bestrijden en te voorkomen. Het gaat daarbij om ruwweg 3500 Schiedammers.

Een van de voorstellen van het Schiedamse college is werkzoekenden met een bijstandsuitkering die een baan vinden een premie van duizend euro te geven. Dit om de armoedeval te verzachten. Vaak raakt deze groep namelijk allerlei fiscale toeslagen kwijt, terwijl de verdienste uit het werk op of net iets boven het minimumloon ligt. "Bovendien is het een positieve prikkel om deze mensen aan het werk te helpen," licht een gemeenteambtenaar toe.

Voor bewoners met 'problematische schulden' – zij kunnen hun schuld niet binnen drie jaar aflossen – komt gratis budgetbeheer. Het inkomen wordt op een aparte rekening gestort, die beheerd wordt door een consulent. Gebruikers van deze budgethulp krijgen slechts zak- en kleedgeld.

Schiedammers met een laag inkomen die via de gemeente collectief zijn verzekerd, kunnen een bijdrage in de ziektekostenpremie tegemoet zien. Een ander voorstel voor minima is het gratis verstrekken van bijstand voor gebruiksgoederen. Ouders met kinderen in de brugklas krijgen een computer van de gemeente. Ook wil Schiedam de kosten van het identiteitsbewijs eens in de vijf jaar vergoeden.

De nota wordt binnenkort in de commissie behandeld. Daarna gaan de plannen naar de gemeenteraad.

U bent hier