h

AD: Miljoen voor speelplekken

25 oktober 2007

AD: Miljoen voor speelplekken

AD Rotterdams Dagblad • Schiedam wil een miljoen euro uittrekken voor de speelplekken in de gemeente. Voor dat bedrag wordt de openbare speelruimte verbeterd, zoals grasvelden of stukken straat waar kinderen kunnen spelen.

Daarvoor worden dan 542 'speel- en zitaanleidingen' – bijvoorbeeld betonnen poefs – geplaatst. Schiedam wil 34 nieuwe speelplaatsen aanleggen. 82 speelplekken worden aangewezen als 'secundair', daarvan is nog niet bekend of die op termijn in stand worden gehouden. Bestaande plekken worden verbeterd met nieuwe speeltoestellen.

Schiedam toetst het beleid van de speelvoorzieningen aangezien de bevolkingssamenstelling in de wijken verandert. Daarmee wijzigt ook de leeftijdsopbouw.

De gemeente wil voldoende openbare speelplekken aan de Schiedamse kinderen en jongeren aanbieden. In verblijfsgebieden – plekken waar jongeren samenkomen – wordt ook gekeken naar het gebruik van straten, stoepen en pleinen. Dat geldt ook voor groenvoorzieningen binnen de stad zoals plantsoenen, parken en water.

Verder is het de bedoeling bewoners te betrekken bij de speelruimte. Zij moeten gebreken snel melden. De bedoeling is dat dan binnen 24 uur passende maatregelen worden getroffen.

Ook kunnen inwoners meedenken over het inrichten van de speelplekken.

Bij de openbare speelplekken – door de gemeente aangeduid als ‘formele speelplekken’ – denken de beleidsmakers aan zandbakken, wippen, glijbaantjes en huisjes voor kinderen tot 5 jaar. Voor de jeugd van 6 tot 12 jaar wordt gedacht aan trapveldjes, kabelbanen, duikelrekken en klimtoestellen.

En voor de 12- tot 18-jarigen moeten er skateboardbanen en basketbalveldjes komen.

Bewoners kunnen tot 14 november reageren op de plannen. Op 31 oktober wordt in het Stadskantoor een informatieavond gehouden.

U bent hier