h

AD: Intolerantie tegen homo’s ’verontrustend’

3 oktober 2007

AD: Intolerantie tegen homo’s ’verontrustend’

AD Rotterdams Dagblad • Het gebrek aan tolerantie onder allochtone jeugd jegens homo’s wordt door burgemeester en wethouders ‘verontrustend’ genoemd.

Het Schiedamse college van b en w zegt dat in reactie op vragen van raadslid Sinne Tolsma van de SP.

De acceptatie van homo’s is voor het eerst aan de orde gesteld in de Jeugdmonitor, een onderzoek dat onder leerlingen uit alle groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en jongeren tussen de 12 en 21 jaar is gehouden.

Uit de rapportage over het onderzoek is gebleken dat een kwart van de ondervraagde allochtone jongeren geen homo of lesbo in de vriendenkring wil hebben. Ongeveer dertig procent vindt les krijgen van een homoseksuele leraar of lerares vervelend.

Waarschijnlijk heeft die opvatting te maken met het feit dat allochtone jongens, en in mindere mate de meisjes, een veel traditionelere kijk op de samenleving hebben dan Nederlandse jongeren.

Volgens het college geven de cijfers aanleiding tot actie en is er inmiddels contact gelegd met de Stichting Rotterdam Verkeert. Deze organisatie biedt deskundigheidsbevordering rond het thema homoseksualiteit aan aan beroepskrachten van instellingen in het onderwijs, de zorg en het welzijn.

SP’er Sinne Tolsma stelde eind augustus schriftelijke vragen aan het college met betrekking tot cijfers over aversie tegen homo’s. Die zouden begin dit jaar bekend worden gemaakt, maar lieten door onduidelijke reden tot begin deze week op zich wachten.

U bent hier