h

MW: Careyn schroeft thuiszorg terug...

9 augustus 2007

MW: Careyn schroeft thuiszorg terug...

Maasstad Weekbladen/Kor Kegel • ...omdat er teveel behoefte aan is. SP: 'Schiedam moet alarm slaan in de Tweede Kamer'.

Met grote weerzin gaat Careyn de thuiszorg terugschroeven. De zorgaanbieder ziet zich voor de paradoxale situatie gesteld, dat er grote vraag is naar thuiszorg, maar dat de overheid lang niet alles vergoedt. Het budget vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) is eenvoudig ontoereikend, zegt Franka van Eijndhoven, staffunctionaris communicatie van Careyn.

De SP in de Schiedamse gemeenteraad heeft aan de bel getrokken. Sinne Tolsma en Armand de Boer willen dat het gemeentebestuur alarm slaat bij de Tweede Kamer, want het is duidelijk dat er geld bij moet. Tolsma en De Boer vormen een komisch duo, want de een is snoepgoedverkoper en de ander is tandarts, maar in deze kwestie zijn de twee raadsleden zeer serieus: "Zijn er gevolgen voor de zorgverlening aan Schiedammers die hulp nodig hebben," willen ze van burgemeester en wethouders weten.

Tolsma en De Boer vrezen voor ontslagen bij Careyn. "Daar hoeft niemand bang voor te zijn, want dat zullen we echt voorkomen," zegt Elli van Eijk, directeur bij Careyn voor het Waterweggebied en Westland-Delft-Oostland. De organisatie is in januari ontstaan uit een fusie van Thuiszorg Nieuwe Waterweg-Noord en andere instellingen en bestrijkt nu met tienduizend medewerkers een groot zorggebied in de driehoek Delft, Goeree en Breda. Eerder al moest Careyn een zorgstop instellen op de Zuid-Hollandse eilanden.

Daar is nu niet letterlijk sprake van, maar wel zal Careyn in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Hoek van Holland, het Westland en Delft maatregelen treffen om eind dit jaar een budgetoverschrijding te voorkomen, zegt Franka van Eijndhoven. Vanuit de AWBZ geredeneerd heeft Careyn een overproductie: er wordt meer werk verzet dan waarvoor wordt betaald. Maar het komt er in feite op neer, dat als Careyn door zou gaan met alle zorg, waaraan in de praktijk behoefte bestaat, de overschrijding eind december één miljoen euro bedraagt. Dat zou Careyn zelf moeten betalen. Met andere woorden, het budget uit de AWBZ zou een miljoen groter moeten zijn, rekening houdend met de specifieke zorgvraag in vergrijsde steden. "Wij hopen inderdaad dat er zo'n signaal naar de Tweede Kamer gaat," zeggen Franka van Eijndhoven en Elli van Eijk.

Careyn laat weten niet te schrappen in de spoedzorg en de terminale zorg. "Het is niet de bedoeling dat mensen met een ernstige zorgvraag in de kou komen te staan." Wel zal Careyn nieuwe klanten een persoonsgebonden budget aanmeten. Bij bestaande klanten kijkt Careyn hoe de zorg efficiënter kan worden ingezet.

Careyn heeft in de regio Waterweg-Noord geen verpleeg- en verzorgingshuizen. Het hoofdkantoor van Careyn is gevestigd in Schiedam aan de Karel Doormanweg. Thuiszorgwinkels heeft Careyn aan de Burgemeester Honnerlage Gretelaan in Schiedam, de Oosthavenkade in Vlaardingen en de Veerstraat in Maassluis. Consultatiebureaus zijn er voorts aan de Kerlaan in Schiedam, de Soendalaan, Winkelhoeve en Rotterdamseweg in Vlaardingen en de Vincent van Goghlaan in Maassluis.

De SP-raadsleden in Schiedam zien de problemen van Careyn en haar klanten niet op zichzelf. Tolsma en De Boer schrijven het toe aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die meer ongewenste consequenties heeft. Zo tobben veel gemeenten met de aanbesteding van de huishoudelijke zorg. De Frankelandgroep won enkele maanden geleden een rechtzaak tegen de gemeente Schiedam, omdat Frankeland was gepasseerd en niet mee mocht dingen naar het bieden van thuiszorg in Schiedam.

U bent hier