h

AD: OV-kaart moet meer publiek trekken

21 augustus 2007

AD: OV-kaart moet meer publiek trekken

AD Rotterdams Dagblad • Sinds de promotiecampagne ontdekschiedam.nu lijkt het of elke dag in de jeneverstad een feest moet zijn. Het weer bederft echter veel zomerplezier. In september, traditiegetrouw dé evenementenmaand, kan de stad zich revancheren. Goedkope evenementendagkaartjes voor het openbaar vervoer moeten hierbij helpen.

Tijdens de drukke Brandersfeesten eind september is openbaar vervoer geen gek idee. Maar de doelstelling van de OV-evenementendagkaart à € 1,50 is niet om de druk van de ketel te halen. Er moeten juist meer mensen bij de feesten betrokken worden. De gemeente omarmde het initiatief van de SP om dit te doen met goedkoop openbaar vervoer.

"Het zijn vooral Schiedammers aan de noordzijde van de snelweg die de binnenstad lastig weten te vinden," zegt een woordvoerder van de gemeente. De kaart zou hen kunnen bewegen de sprong over de snelweg te wagen.

Ook niet-Schiedammers mogen de kaart gebruiken. Deze is te koop bij de gebruikelijke verkoopadressen van de strippenkaarten. Rotterdammers kunnen vanaf het Marconiplein opstappen met de kaart. Het vervoerbewijs is voor hen het eenvoudigst verkrijgbaar via www.ontdekschiedam.nu. Goedkoop openbaar vervoer vanuit heel Rotterdam was gezien de betrokkenheid van vele partijen niet op korte termijn realiseerbaar, zegt de woordvoerder van de gemeente. Harde doelstellingen over het gebruik van de kaart zijn niet gesteld.

De echte trekker is natuurlijk niet het openbaar vervoer, maar zijn de activiteiten in de stad zelf. Het programma is niet veel anders dan in voorgaande jaren. De septembermaand sluit traditiegetrouw af met de drukbezochte Brandersfeesten. De gemeente verwacht ook veel mensen in het tweede weekeinde, op 8 en 9 september. Dan kan de architectuurliefhebber zijn hart ophalen tijdens de Open Monumentendag die dit jaar in het teken staat van de moderne architectuur uit het tijdvak 1900-1965.

Bezoekers van de Open Monumentendag mogen een aantal gebouwen van binnen bezichtigen, waaronder het pompstation aan de Rotterdamse Dijk en de de HAV Bank aan de Gerit Verboonstraat.

Naast Schiedamse architectuur als toegepaste kunst is er ook kunst in ateliers. Op 8 en 9 september vindt de tiende Open Atelierroute plaats. Ter ere van het jubileum wordt bezoekers een extraatje geboden, van gratis consumpties tot een speciaal programma op vrijdagavond in het filmhuis. De volgende dag kunnen de kunstliefhebbers niet alleen terecht in de 27 ateliers van 44 kunstenaars, maar ook in het Stedelijk Museum voor een expositie en lezingen over ’hét kunstenaarsatelier’. Dat kent namelijk vele uitvoeringsvormen en verandert continu. Atelierbezoekers kunnen zich weer vorstelijk laten vervoeren per Velotaxi. In de eerste week van september geeft een overzichtstentoonstelling in het Pand Paulus al een voorproefje van de Open Atelierroute. Veel kleinere gebeurtenissen spelen zich af op en rondom de Grote Markt.

Kick off is op zaterdag 2 september de Bruidsbeurs. Bezoekers vinden er alles ’om van hun trouwdag een onvergetelijke dag te maken’.

U bent hier