h

HNS: Boete op leegstand

10 mei 2007

HNS: Boete op leegstand

Het Nieuwe Stadsblad • SP roept hulp in van minister Bos •  strook TE HUUR op winkelruitDe leegstand in de Schiedamse binnenstad lijkt een bijna onoplosbaar probleem. Voor vastgoedeigenaren is het in sommige gevallen voordeliger om de boel leeg te laten staan in plaats van de panden te verhuren.

Maar er gloort hoop aan de horizon. De gemeenteraad heeft onlangs een motie aangenomen van de SP waarmee dringen een beroep wordt gedaan op minister van Financiën Wouter Bos, om de gemeenten instrumenten aan te reiken om leegstand van bedrijfspanden aan te pakken. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan kantoren, maar ook aan de leegstand in de binnenstad. De gemeente heeft nu weinig middelen om dit aan te pakken.

SP-raadslid Sinne TolsmaVolgens raadslid Sinne Tolsma (SP) geeft de belastingwetgeving op dit moment een premie op leegstand. "Vastgoedeigenaren worden nu niet gestimuleerd iets te doen aan de grote leegstand. In sommige gevallen is het zelfs voordeliger om de winkelruimte leeg te laten staan in plaats van het voor korte tijd verhuren of een andere bestemming aan de ruimte te geven. Bovendien worden door de belastingpremie de huren kunstmatig hoog gehouden."

Tolsma zou graag een boete zien op leegstand. "De minister zou bovendien de aftrekbaarheid van leegstand moeten beperken." Het college gaf bij monde van wethouder Maarten Groene aan een signaal af te zullen geven aan de minister.

U bent hier