h

AD: Schuine kade middel tegen instortingsgevaar

10 mei 2007

AD: Schuine kade middel tegen instortingsgevaar

AD Rotterdams Dagblad • De gemeente Schiedam heeft een oplossing gevonden voor de kademuur aan de Nieuwe Haven. Daar liggen de wegwerkzaamheden al enige weken stil, vanwege dreigend instortingsgevaar. Een schuin aflopende kadewand - ofwel talud - moet de te grote druk van het voorbijrazende verkeer op de wand voortaan opvangen.

"Een TNO-rapport zegt dat de kade binnen nu en tien jaar zou kunnen instorten als er niks gebeurt," legt wethouder Haan uit. Daarom zijn alle werkzaamheden direct stilgelegd, al mogen auto's en tweewielers nog gewoon over de Nieuwe Haven blijven rijden.

Het deel van de Nieuwe Haven tussen de St.Liduinastraat en de Vlaardingerdijk moet aan beide zijden een losliggend fietspad krijgen. Aangezien de huidige kade daarvoor te smal is, was twee jaar terug al bedacht dat er aan de waterzijde een 'zwevend fietspad' kon komen. Daarvoor zou een meter van de wal alleen maar een rij palen in het water moeten worden geslagen. Daar moesten betonnen platen overheen komen te liggen, waar de fietsers dan overheen konden rijden.

Dat plan bleek echter niet haalbaar, dus werd een tweede rij palen bedacht, ditmaal vlak langs de kant. dan zou het fietspad wel voldoende ondersteuning krijgen. Maar ook dit bleek ontuitvoerbaar toen bekend werd dat de kade in zeer slechte staat is en eigenlijk direct diende te worden aangepakt.

Het fietspad wordt nu op dezelfde wijze aangelegd. Nieuw is dat het stukje Nieuwe Haven onder het fietspad zal worden gedempt, een strook van drie meter breedte en 200 meter lengte. In totaal gaat het om 600 vierkante meter.

De kade zal schuin aflopen totdat deze uiteindelijk in het water verdwijnt. Dit zal grotendeels onzichtbaar zijn voor voorbijgangers, omdat het fietspad er overheen ligt. "Die kade moet na deze aanpassingen weer ruim vijftig jaar mee kunnen," verzekert Haan.

U bent hier