h

AD: Kamer wil snelwegbussen

31 mei 2007

AD: Kamer wil snelwegbussen

AD • Mark van der Werf • De Randstad moet zo snel mogelijk ’snelwegbussen’ krijgen die elke drie minuten langskomen en stoppen bij bedrijventerreinen. Nieuwe rijstroken hoeven daarvoor niet aangelegd te worden, wel moeten er langs de snelweg extra haltes komen. De Tweede Kamer omarmt dit plan dat de Schiedamse SP-wethouder Haan eerder dit jaar lanceerde.

Lia Roefs (PvdA): "Als het aan mij ligt, word je straks opgehaald bij je Vinex-wijk, en vlakbij je kantoor afgezet." SP-Kamerlid Emile Roemer pleitte onlangs al voor een proef met de snelwegbussen die volgens hem kunnen vertrekken bij transferia of stations. Maar het CDA vindt een experiment niet eens nodig. Tweede Kamerlid Ger Koopmans: "Met dit goede idee moeten de vervoerders gewoon meteen aan de slag gaan."

De PvdA stelt dat er nu te weinig openbaar vervoer rijdt naar bedrijventerreinen. Lia Roefs: "Terwijl daar juist ontzettend veel mensen werken."

Om forenzen massaal de bus in te krijgen, moet het openbaar vervoer wel fors goedkoper worden, vinden PvdA en SP.

Als de automobilist bovendien geconfronteerd wordt met de kilometerheffing, kiest hij vanzelf voor de comfortabele snelwegbus, denken de linkse fracties. Op de weg wordt het dan een stuk rustiger zodat de bus met gemiddeld 75 kilometer per uur kan doorrijden.

Het CDA wil echter niet wachten op de kilometerheffing, die op zijn vroegst in 2011 wordt ingevoerd. Koopmans: "Ik zeg: vooruit met de geit, en nu alvast beginnen."

Het Schiedamse plan is doorberekend door de verkeersbureau's AVG en Goudappel Coffeng. Daaruit blijkt dat het het aantal autokilometers in de regio bijna halveert dankzij de combinatie van de 'snelbussen', goedkoper OV en een kilometerheffing. De aanleg van extra asfalt zou daardoor niet meer nodig zijn.

Busvervoerder Connexxion reageert voorzichtig positief op het initiatief. Wel pleit het bedrijf voor zo min mogelijk stops langs de snelweg. Alleen dan kunnen de 'snelbussen' echt snel doorrijden, aldus Connexxion.

U bent hier