h

AD: Geld lenen voor zwam en fundering

21 mei 2007

AD: Geld lenen voor zwam en fundering

AD Rotterdams Dagblad • Van ruim duizend huizen in de wijken Oost en West is nog onzeker of de fundering stabiel is of niet. Slechts bij enkele huizen moet nog nader worden bekeken Zwam in een funderingsbalkof een vorig jaar ontdekte agressieve zwam de funderingen heeft aangetast. Dat meldt de gemeente in haar jaarverslag over de zogenoemde ’particuliere woningverbetering’.

Bijna zeshonderd Schiedamse huiseigenaren die bijvoorbeeld te maken hebben met noodzakelijk funderingsherstel, hebben tot nu toe een lening met lage rente aangevraagd bij de gemeente. Dat komt neer op een totaal leenbedrag van 8,5 miljoen euro.

Het project ’particuliere woningverbetering’ wordt door het rijk aangestuurd om de goedkopere woningvoorraad in stadswijken weer op niveau te krijgen. Huiseigenaren wordt gewezen op hun verplichting de huizen op te knappen, maar krijgen daarvoor wel een aantrekkelijke lening aangeboden.

Tot nu toe zijn 247 Schiedamse woningen met behulp van zo’n lening opgeknapt en gecontroleerd. De gemeente houdt nu nog ongeveer 1022 woningen in de gaten, waarbij funderingsherstel met behulp van een lening op stapel staat.

Ruim 1100 huiseigenaren die geen lening krijgen, zijn op eigen houtje toch begonnen met het noodzakelijke onderhoud aan hun huis.

Met de zwambestrijding gaat het goed. Ruim 180 woningen zijn onderzocht, bij 86 is de fundering door de schimmel aangetast. De zwam is inmiddels uit 26 huizen verdwenen. Van 14 woningen is nog onzeker of het noodzakelijk is om een deel van de fundering te vervangen.

U bent hier