h

Voorjaarschoonmaak zonder proefdieren

1 april 2007

Voorjaarschoonmaak zonder proefdieren

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag vroeg SP-fractievoorzitter Frans Hamerslag aandacht voor de voorjaarsschoonmaak. Frans HamerslagHij vroeg het college om na te gaan of de schoonmaakmiddelen die de gemeente gebruikt biologisch afbreekbaar en proefdiervrij zijn.

Yorick HaanEen motie om het college er toe aan te zetten onderzoek te doen bleek niet nodig. Wethouder Facilitaire Zaken Yorick Haan zegde toe onderzoek te zullen doen en de raad te informeren. Mocht blijken dat de gemeentelijke schoonmaakmiddelen niet biologisch afbreekbaar en proefdiervrij zijn, dan zal Haan de raad informeren over de kosten van een overstap naar duurzame producten.

Haan meldde ook inmiddels contact gezocht te hebben met zijn Vlaardingse collega. Vlaardingen is aangewezen voor een pilot-project voor duurzaam inkopen. Aangezien Schiedam, Vlaardingen en Maassluis een gezamenlijk inkoopbeleid hebben, lijkt het voor de hand te liggen om ook afspraken te maken over duurzaam inkopen.

Hamerslag verwoordde zijn verzoek als volgt:
"Voorzitter, iets meer dan een week geleden is de lente begonnen. We hebben al weer enkele lenteachtige dagen achter de rug. Bloemen komen boven de grond, vogels bouwen hun nesten, de natuur komt weer tot bloei.

Nu lijkt dit een rechtstreeks citaat uit het sprookje Bambi maar het betreft hier toch een serieus onderwerp.

Steeds meer mensen, bedrijven en instellingen willen in hun dagelijks functioneren maatschappelijk verantwoord opereren. De SP juicht dit van harte toe. De SP-fractie is tevens van mening dat de gemeentelijke overheid in zijn stad een voorbeeldfunctie hierin moet vervullen.

Van oudsher is de start van dit nieuwe lente seizoen voor veel mensen, bedrijven en instellingen aanleiding tot het houden van een grondige voorjaarsschoonmaak. Nu moeten wat de SP-fractie betreft deze en andere schoonmaakacties duurzaam van karakter zijn.

De SP vraagt zich af of de schoonmaakmiddelen die door de gemeentelijke overheid in het stadhuis en andere gemeentelijke gebouwen gebruikt worden, biologisch afbreekbaar en proefdiervrij zijn. De SP vraagt zich af of daar waar dit niet zo is er mogelijkheden zijn om over te stappen op biologisch afbreekbare en proefdiervrije schoonmaakmiddelen."

U bent hier