h

AD: Vieze auto uit stad geweerd

18 april 2007

AD: Vieze auto uit stad geweerd

AD Rotterdams Dagblad • De gemeente heeft 28 lokale maatregelen bedacht om de luchtkwaliteit van Schiedam te kunnen verbeteren. vieze auto
Het gebruik van schone auto’s wordt bijvoorbeeld gestimuleerd door de eigenaren korting op parkeerkaarten te geven.

Verder wordt in het ’Actieplan Luchtkwaliteit Schiedam 2007-2010’ aangekondigd dat het ’gemeentelijk wagenpark’ wordt uitgerust met roetfilters, waaronder de vuilniswagens van Irado. Bedrijven die in naam van de gemeente werkzaamheden in de stad uitvoeren - zoals bij bouwprojecten - moeten ook aan de roetfilters, vindt het college van b en w. Er komt tevens een onderzoek naar de haalbaarheid van een aardgasvulpunt, een variant op het reguliere tankstation met schonere brandstoffen.

Vrachtverkeer krijgt ook te maken met Schiedamse idee- en om de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide op lokaal niveau te verminderen. De gemeente onderzoekt hoe vervuilende vrachtwagens zo veel mogelijk uit het centrum geweerd kunnen worden, door het invoeren van zogenoemde milieuzones. Vrachtwagens moeten dan aan de rand van de stad parkeren.

Daarnaast staat het autoluw maken van de Lange Haven in 2009 op het verlanglijstje, evenals een andere reeds bekende wens; een parkeergarage aan de westzijde van de stad. Op dit moment worden daarvoor vier mogelijke plaatsen onderzocht.

Maar met het ’Actieplan Luchtkwaliteit 2007-2010’ wordt ook gezocht naar maatregelen die alternatieven voor de auto aantrekkelijker kunnen maken. Door fietspaden te verbeteren en meer stallingen te creëren wordt geprobeerd het aantal autokilometers binnen de gemeentegrenzen omlaag te krijgen.

U bent hier